Стотици нахапани от кърлежи, дъждовете са рай за паразитите

Броят на хората, ухапани от кърлежи, ще расте в следващите седмици. 

Всеки ден в Националния център по заразни и паразитни болести идват между 20 и 50 души, които носят кърлеж за изследване. Ухапаните са доста повече, заяви шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев по Нова тв.  

Според статистиката досега има два пъти по-малко с лаймска болест и три пъти по-малко заразени с марсилска треска в сравнение с миналата година, защото пролетта закъснява, каза още Кантарджиев. Той препоръча хората да не пускат кучетата си в неокосени високи треви и да вадят кърлежа възможно най-бързо от себе си или от тялото на домашния си любимец. 

Кърлеж не може да зарази човек до 12 часа, обясни професорът. Той подчерта, че по-опасни са тези паразити, които ни атакуват не в градските градини, а по селата. Разпространяват ги дивите и селскостопанските животни, а болестите, с които заразяват, са по-опасни, допълни Кантарджиев. 

Столична община обяви старт на битката с кърлежите в градинките още през април и обеща, че при получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации, ще се маркират рисковите места и ще се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания в рамките на определените площи и средства. 

Според специалистите кучешките кърлежи са изключително издържливи и след като се нахранят, могат да издържат гладни от 5 до 7 години. Броят им се увеличава при дъждовен период, валежите обаче отмиват препарата и ефектът от него е минимален. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини