Защо десетки водещи корпорации избраха криптовалутата Ethereum през последните дни

В последните дни финансовият свят, а и не само той, заговори за Ethereum - бързоразвиващият се блокчейн със собствена криптовалута. Ethereum може да се използва за управление на интелигентни договори между компании, използващи разпределена мрежа от компютри.

Корпоративният свят се ориентира към Ethereum, като 86 фирми обявиха, че са се присъединили към Enterprise Ethereum Alliance тази седмица. В същото време Bitcoin постига впечатляващи печалби, като стойността му скочи до рекордно високо ниво от 2289,21 USD в понеделник.

Корпоративната подкрепа за Enterprise Ethereum Alliance (EEA) се разраства, след като компании като State Street, Toyota, Merck, ING, Broadridge и Rabobank, се присъединиха към алианса, който се стреми да използва технологията блокчейн за управление на интелигентни договори в компаниите от Fortune 500. По-рано това направиха JPMorgan Chase, Microsoft, IBM, CME Group, BNY Mellon

Ethereum е отворенa блокчейн платформа, който всеки може да използва за децентрализирана отчетност. Той има своя собствена криптовалута, наречена Ethereum, подобна на Bitcoin, но интересът на компаниите е предизвикан главно от мрежата на Ethereum.

Докато разпространението на Bitcoin започва с потребителски платежни транзакции, технологията Ethereum сега се приема от корпоративния свят. 

Технологията Ethereum е специално предназначена за поддръжка на интелигентни заявки за договори, които могат да автоматизират сложни процедури за физическата и финансова верига на доставки и процеси на съответствие, включващи множество страни. Той има многобройни възможности за вътрешни крайни приложения, като например банково извлечение.

Умен договор за мрежата Ethereum е просто начин да се сключват споразумения и да се автоматизира изпълнението, всичко това в разпределена мрежа от компютри. Договорът е по същество оперативна процедура, която подпомага ефективното управление. Няма забавяне, няма разминаване, няма дублиране на информацията при всеки етап от физическата или финансова транзакция. Всичко е в обща база данни, синхронизирано. Това е добре, що се отнася до бързината и коректността на водене на финасова/ счетоводна/банкова документация и много лоша, когато става дума за пране на пари.

"John Hancock Financial" например експериментира с версия на Ethereum, за да следи за спазването на правилата при проверка дали клиентите отговарят на изискванията и за борба с прането на пари.

Междувременно европейският производител Airbus тества дали управлението на доставките може да бъде преместено в блокчейн, кaто разчита на Ethereum.

Блокчейн е съвременна, радикално усъвършенствана форма на двустранно счетоводство в цифров вид, в известен смисъл. 

Дон Тапскот и синът му Алекс Тапскот, автори на книгата “Революцията на блокчейн: как технологията, поставена в основата на Bitcoin, променя парите, бизнеса и света” (Blockchain Revolution: How the Technology Behind Bitcoin Is Changing Money, Business, And the World), казват, че блокчейн е “част от интернет от второ поколение, способна да преобразува финансите, бизнеса, властта и обществото”.

В статия в Time Тапскот пишат: “Блокчейн е първото естествено цифрово средство за обмен на ценности по еднорангов принцип (peer-to-peer). Протоколът на блокчейн работи по определени правила, с използване на глобално разпределени изчисления и силно шифриране, благодарение на което се осигурява интегритет на данните, предавани между милиарди устройства без участие на доверена трета страна. Доверието е „твърдо кодирано“ (hard-coded) в самата платформа. Затова наричаме блокчейн „доверителен протокол“. Тази технология изпълнява едновременно ролята на счетоводна книга, база данни, нотариус, охрана и клирингова къща – и всички изброени са в консенсус.” 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    дааам
    4 0
    13:07, 25 май 2017
    Част от светът започна да се движи много бързо напред. Скоро ще има технологична завеса.Някои ще се преместят напред, други ще си останат в света на бурките.Ще се разделим по други признаци - модерни хора и ..... религиозни - в интересно време живеем.
Последни новини