Над 16 000 хиляди души посетиха НИМ в Нощта на музеите

    16 350 души посетиха Националния исторически музей (НИМ) през 20 май - в 13-ата Европейска нощ на музеите. От сутринта до късна вечер, че и до посред нощ, не секваше потокът към сградата в Бояна, където са събрани едни от най-ценните съкровища от историята и културата на България.

    Посетителите на музея бяха българи и чужденци, на всякаква възраст - млади и стари, идваха цели семейства – пеша, с коли, със специално организирания транспорт от центъра на София.

    И имаше за какво – домакините от НИМ не само разтвориха широко и гостоприемно вратите на културно-историческата ни „обител“, но направиха и всичко възможно да отговорят на очакванията на хората и да представят не само по най-привлекателен начин забележителната си постоянна експозиция, но и да предложат разнообразни и атрактивни „съпътстващи“ прояви.

    Особено голям интерес предизвикаха новите експонати за Васил Левски, специалната изложба, посветена на 24 май – старинни книги и икони с изображения на светите братя Кирил и Методий, експозицията „Скрито – покрито“ (за бельото на българката в началото на ХХ в.) и др.

    Изпълненията на Камерния хор „Средец“ събраха доста почитатели на хоровото изкуство, а най-малките посетители не искаха да си тръгнат от Детския музейно-образователен център, толкова интересни им бяха заниманията там.

    И така – цял ден, цяла нощ.

    За 24 май директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заминава в Солун, родния град на създателите на българската писменост Светите братя Кирил и Методий. Рано сутринта заедно с българското консулство той ще поднесе цветя в двора на църквата „Св.св.Кирил и Методий” на крайбрежния булевард. Както е известно Гърция получи от Ватикана частица от мощите на Свети Кирил, които се пазят в храма.

    Божидар Димитров ще подари икона на Св.Св.Кирил и Методий. Иконата е копие на една от най-ценните възрожденски икони. Следобед ще изнесе лекции пред българската общност, която ще се събере в консулството, и пред българските офицери и сержанти от представителството на НАТО от Солун и Лариса. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини