"Тайните на бабината ракла"? Идете в Градската библиотека и ги вижте

    "Тайните на бабината ракла" - древният код, скрит в българските шевици, показва древните знаци и орнаменти, техния произход, смисъла и значение, разкрива тайната. Тайната на българския код, който предпазва, лекува и акумулира благотворна енергия за здраве и изобилие от блага в живота.

    Изложбата с оригинално име е експонирана в лекционната зала на градската библиотека "Паисий Хилендарски" и ще остане до края на месец юни. Куратор е археоложката Христина Вълчанова. Идеята е осъществена със съдействието на майсторките везбарки Мария Димитрова, Василка Борисова, Василка Гьовчева, Диана Ласкова, Елена Кисьова, информират от библиотеката.

    "Бабината ракла" е символ на тайното познание, съхранено през вековете, което ние българите носим в генетичния си код. То е космогонично знание за произхода на живота, за взаимосвързаността на Световете, тъждеството на Светлинен и Материален свят. Това е познание за универсалната жизнена сила , Духът на живота, която свързва всичко живо и неживо на Земята. Този Дух древните хора, носителите на неолитната култура на Балканите, са възприемали като Великата Майка, Родителката на световете, началото на началата. Те са я изобразявали със знаци и символи, поставени върху стените на жилищата си, съдовете и антропоморфната и зооморфна пластика. Това знание се е развивало и обогатявало и през следващите епохи - енеолитна, бронзова и желязна. Хората живели през тези времена, ние днес наричаме траки. Именно от тях, нашите предци сме наследили познанието за хармонизиране на природните енергии в личното пространство на човека. Това нашите дядовци и баби са постигали чрез поставянето на древните знаци по фасадите на къщите , по тъканите и бродериите върху облеклото. Това е знание, което ние трябва да върнем, да запомним, за да дадем на бъдещето името БЪЛГАРИН. Това е историята на БАБИНАТА РАКЛА.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини