DW: 13 пъти ужас

Лондон, Париж, Брюксел, Берлин, а сега и Манчестър. От години насам европейските метрополии са на прицела на терористите. Тази хронология на ужаса обхваща 13 кървави нападения.

Април 2017, Стокхолм

Камион се врязва първо в пешеходци, а след това и в търговски център на една от главните улици в шведската столица. Загиват петима души, 15 са ранени. Още на същия ден полицията арестува 39-годишен узбекистанец.

Март 2017, Лондон

Мъж се врязва с автомобил в пешеходци в центъра на Лондон, след което напада смъртоносно с нож полицай. Тъжната равносметка: четирима души загиват, 40 са ранени.

Февруари/март 2017, Париж

На летище "Орли" мъж атакува военен патрул. Извършителят е застрелян. Преди това, в началото на февруари, близо до Лувъра е застрелян египтянин, нападнал военен патрул.

Декември 2016, Берлин

Камион се врязва в Коледен базар в германската столица. Загиват 12 души. Извършителят е поддръжник на т.нар. “Ислямска държава”. Няколко дни по-късно 24-годишният тунезиец е застрелян при полицейска проверка край Милано.

Юли 2016, Ница

Атентатор се врязва с камион в хора на крайбрежния булевард във френския пристанищен град Ница. Убити са най-малко 86 души. Отговорност за атентата поема “Ислямска държава”.

Март 2016, Брюксел

На летище “Завентем” и в станция на метрото в белгийската столица ислямистки терористи убиват с бомби 32-ма човека.

Януари 2016, Истанбул

Самоубийствен атентатор от “Ислямска държава” се взривява насред група туристи. Загиват 12 германски граждани.

Ноември 2015, Париж

В серия от атентати на “Стад дьо Франс”, в няколко ресторанта и в концертната зала “Батаклан” привърженици на “Ислямска държава” убиват 130 души, стотици са ранени.

Февруари 2015, Копенхаген

22-годишен мъж от арабски произход убива един човек в културен център в датската столица. Малко по-късно атентаторът отнема живота на още един мъж, преди сам да бъде повален от полицейски куршум.

Януари 2015, Париж

При атентат срещу сатиричното списание “Шарли Ебдо” и срещу еврейски супермаркет са убити 17 човека. Впоследствие двамата извършители са ликвидирани при полицейска акция.

Май 2014, Брюксел

Ислямист, за когото впоследствие се разбира, че е воювал в Сирия, убива четирима души в Еврейския музей в белгийската столица.

Юли 2005, Лондон

Четирима мюсюлмани с британски паспорти предизвикват експлозии в метрото и в един автобус. 56 души са убити, 700 са ранени.

Март 2004, Мадрид

При бомбени атентати срещу влакове са убити 191 души. Най-малко 1 500 са ранени.

Източник: дойче веле

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини