Хайде на хорото, ни канят организаторите на VII Празник на фолклорния танц

Празникът на фолклорния танц „ Хайде на хорото” в град Първомай се провежда за седма поредна година в културния календар на месец май.

Датата е 27-ми май с начален час 17:00 часа, но организаторите не споменават краен час на веселието. Всички приятели на фолклорния тнц са добре дошли на площада пред читалището, за да се наслаждят на пъстрите носии и ритми.

Всяка поредна година участниците се увеличават и подмладяват. От миналата година се въведе и съревнователен етап, който да отличи най-добрите детски и младежки състави и да мотивира бъдещата им работа в танцовото фолклорно изкуство. Журито е съставено от професионалисти в областта си, взискателни и с голям натрупан опит от журиране в национални конкурси. Тази година председател на журито ще бъде фолклористът проф. Георг Краев, а негови помощници в оценяването ще бъдат докторите по хореография и асистенти в АМТИИ – Пловдив, Димо Енев и Светлана Станева. И двамата са дългогодишни солисти на фолклорен ансамбъл „ Тракия” .

В първи кръг ще вземат участие петнадесет детски състава и четири младежки, които ще се надиграват за голямата парична награда. Тя се осигурява от натрупания паричен фонд от такса участие на съставите от втори кръг. По този начин по-възрастните участници ще подкрепят младото поколение и духовно и материално. Таксите ще се събират в специална кутия, която ще се отвори точно преди награждаването. В специална урна ще се събират и средства за благотворителната кауза „ Заедно в живота” ,която се основа преди месец от киноложкото дружество в град Първомай и помага на деца-пациенти на онкохематологията в град Пловдив.

Празникът ще продължи с голям концерт на народната певица Поли Паскова и с още много хореография на танцьорите от ансамбъл „ Чинари” - град София.

Фолклорен празник „ Хайде на хорото” се организира от фолклориста Татяна Вълчева по идея на танцов ансамбъл „ Евридика”-гр. Първомай, с любезното съдействие на кмета Ангел Папазов и патронажа на общинска администрация и „НЧ Св.Св. Кирил и Методий – 1894г.-гр. Първомай”. Основен спонсор на събитието е ББП –ООД.

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини