Проверяват общите условия на всички мобилни оператори

Преглед на общите условия на всички мобилни оператори започва Комисията за защита на потребителите, обяви председателят ѝ Димитър Маргаритов пред БНТ. Повод за проверката са новите правила за роуминга.

Телекомите са длъжни да уведомят потребителите за тези промени, а единият от тях вече го е сторил. Отпадането на роуминга не налага преподписване на договорите, нито на сключване на анекси към тях. Маргаритов призова мобилните оператори да бъдат коректни и да не злоупотребяват на тази основа.

Потребителите по никакъв начин не могат да бъдат задължени да се обвържат с нов срочен договор, увери Маргаритов.

"Има случаи, в които се спекулира с това и икономическите оператори използват подобни възможности, за да добавят към договорите на потребителите допълнителни услуги, които често пъти не са необходими. Настоятелно правят опити да ги склонят да подпишат нови срочни договори, за да ги запазят за по-дълго време или да ги затруднят, ако решат да ги напуснат в даден момент”, каза председателят на КЗП.

След изтичането си срочният договор се трансформира в безсрочен и може да бъде прекратен по всяко време с едномесечно предизвестие без неустойки.

Все пак ако някой подпише договор, за който по-късно съжалява, има изход - в 7-дневен срок от парафирането, договорът може да бъде развален без последствия за потребителя.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини