Готвят нови кадри за военната промишленост, обяви Емил Караниколов

Военнопромишленият комплекс върви добре, но трябва да се модернизира. Трябва да подготвим нови кадри и да модернизираме това производство, да има иновации. Това е свързано със сигурността на държавата, заяви пред bTV министърът на икономиката Емил Караниколов.

За общите интереси на Европа и Русия говори Каракачанов

За общите интереси на Европа и Русия говори Каракачанов

Пред ТАСС военният министър заявява, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват и разширяват

В момента Българската фондова борса няма да се приватизира, обеща министърът. Относно решението на Министерския съвет за спиране на приватизацията, Караниколов обяви, че приватизацията е приключила своята роля за замяна на плановата икономика. Процесът на приватизация винаги може да продължи, винаги може да има искане за продажба на дружества. Това може да стане след решение на парламента по предложение от Министерския съвет и при финансова обосновка, поясни министърът.

Запитан как така като бивш ръководител на Агенцията по приватизация е предложен от партия "Атака", която е против приватизицията, той отговори, че неговият избор не е странен. "Атака" и сега са против приватизацията. Аз имах програмата, свързана с раздържавяването. Изпълнявал съм си задълженията така, както са ми били възложени. Мисля, че съм си вършил работата", заяви Караниколов.

Той обоснова предложението на партията за неговата кандидатура така: "Атака" като национално отговорна партия заложи на професионализма отговорността и аз познавам добре Министерството на икономиката - често, поне 10 пъти годишно ходя в парламента", обясни Караниколов.

По искане премиера Бойко Борисов Министерството на икономиката приготви промените за спиране на приватизация на акции и дялове, собственост на България. Приватизацията на частна собственост и на обособени части могат да бъдат продавани по предложение на Министерския съвет след решение НС, повтори той възможността да бъдат раздържавявани дружества или обособени техни части.

С решението на Министерския съвет се слага край на спекулациите по темата приватизация, обясни министърът. Фокусът ще бъде ефективно управление и развитие на комбинирана - публично-частна собственост. Важно е да бъде приет Закон за управление на активи. БСП имат добра основа в техния законопроект, по което може да се работи.

Пловдивският панаир не е в програмата за приватизация, последните 2-3 години не е включван в програмата, каза Караниколов. Приветстваме всички решения за публично - частно партньорство. Има доста ресурс, който може да бъде приватизиран, но спираме с този подход, заяви министърът без да даде конкретика.

За сделката за приватизацията на дипломатическия клуб в Бояна, той заяви, че е законна"Тази сделка е одобрена от Надзорния съвет на Агенцията по приватизация без нито член против. Това беше ход за отклоняване на вниманието на обществото от сделката с Царските конюшни" призна Караниколов. Тя беше публично обновена, на публичния търг имаше журналист, който отразяваше цялата дейност.

Относно парите, с които тримата младежи закупиха дипломатическия клуб, Караниколов обясни, че Законът за приватизация е ясен. При плащането е имало проверка, от Агенцията са изчакали тя да приключи. "Произходът на парите е ясен", каза Емил Караниколов без да уточнява какъв е.

По действащия режим за приватизация има два режима. Ако обособената част не е включена, тя се продава от принципала, с решение на Агенцията по приватизация, обясни Караниколов. Самият забранителен списък е за акции и дялове и обособени части.

Запитан защо зад сделката за "Булгартабак" и зад Дипломатическия клуб в Бояна изплува името на Делян Пеевски, Караниколов обясни с усмивка - "номинация съм на национално отговорната партия "Атака".
Запитан дали познава Пеевски, министърът отговори, че го познава от медиите, виждал го е в парламента, но не са имали лични срещи.

За дейността на Министерството на Икономиката сега, Караниколов обяви, че са започнали по искане на премиера да разглеждат административните тежести за бизнеса и държавните такси за услуги на потребителите.
"Започваме работа с бизнеса, синдикатите, омбудсмана. Най-доброто наследство е добре подготвения екип в Министерството на икономиката. Няма да има чистка в администрацията, в дружествата, докато не бъде приет Закон за ясни критерии за назначаване", обеща Караниколов.

Той обясни, че няма време и трябва да се проверят тежестите върху бизнеса модернизация на производството в отбранителната промишленост. Предстои спешен анализ и да се работи. Ако някои тежести са на базата на евродирективи, те ще останат, допълни Караниколов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини