Мощна хакерска атака в 99 страни, искат 300 долара в биткоин

В края на работната седмица, малко преди края на петъчния ден, редица потребители и институции алармираха за проблеми със сигурността и „хакване“, което до момента може да се обобщи като една от най-мащабните хакерски атаки, които някога сме виждали.

Става въпрос за засегнати първоначално хиляди, а по-късно и милиони компютри и сървъри в цял свят.

Зловредният код, под чиято заплаха са засегнатите, е от т.нар. рансъмуер тип, при който достъпът до информацията на потребителите се блокира, а за отключването на информацията се иска „откуп”, който според повечето от източниците в случая е в размер на 300 евро, но трябва да се плати в биткойн.

Засегнати, освен множеството частни потребители, са редица огромни компании и държавни организации, част от които свързани със сигурността, като атаката надскача пределите на Европа и вече има докладвани потърпевши от цял свят.

Специалисти заявиха пред „Политико”, че за атаката е бил използван „инструмент за хакване” на американската Агенция за Национална Сигурност, с който са се сдобили киберпирати. По данни на испанския Национален център по криптология, вирусът всъщност е модифицирана версия, носеща името Wanna Cryptor, известна още като Wanna Cry на хакерската група Shadow Brokers, които по-рано тази година откраднали инструмента на американските агенти.

Целта на оръжието на АНС била проникването в компютри, работещи с Windows и нанасяне на щети за милиони, като модификацията в момента включва възможност и за откуп.

Методът на действие е познат – програмата криптира всички файлове в компютъра на засегнатия, след което ключът се получава само ако бъде преведена съответната сума.

Първи, оплакали се по-рано през деня, бяха множество британски болници, като информация за случващото се появи в някои от вечерните емисии на телевизиите с изявление лично на британският премиер Тереза Мей.

Минути по-късно обаче стана ясно, че атаката е много по-голяма и засяга хиляди компютри в Австралия, Белгия, Франция, Германия, Италия и Мексико, Русия, САЩ, Канада, Китай, а вече са на лице и първите докладвани случаи от България.

Като част от атаката са засегнати редица интернет доставчици, сървъри с критична информация на различни институции, системи на електропреносни дружества и дори мобилни оператори. Поради въпросната хакерска атака е спряла системата на съда в Бразилия, държавни органи в Швеция и още много други.

Засегнатите се увеличават с всяка изминала минута, като според специалисти от Аваст – засечените от тях опити са над 75 000 в над 99 държави по света.

В 23:30 Нова телевизия сподели информация, че в България са засегнати обекти от значение за националната сигурност.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини