Перперикон и Татул - сред най-успешните туристически дестинации

На обвиненията, че свещеният град на траките Перперикон и храмът на Орфей при Татул са съсипани и унищожени проф. Николай Овчаров отговори, че всъщност те се превръщат в едни от най-успешните световни културно-исторически дестинации.
Овчаров обясни, че повече не може да мълчи и определи обвиненията като идиотски спор - „безумно глупав". Започнах да се занимавам с писане на отговори, вместо да си върша работата - това е причината да се стигне до пресконференцията, добави професорът.

Той обяви, че по принцип е абсолютно против да бъдат изнасяни такива научни спорове в медиите, но сега не могъл да не реагира.

Николай Овчаров последователно изтъкна работата, която е свършил за арехологическите обекти в Родопите и за превръщането им в туристически дестинации.
Той поясни, че всичко в документацията е изрядно.

Какво реално е свършено за Перперикон- през изминалата година посетителите са били 225 хил. души, което е с 40-45 хил. повече от 2007-ма, похвали се професорът и добави, че с откриването на Музея за тракийска култура при Александрово дестинацията ще бъде развита и до Хасково.

Овчаров обясни, че се е направило много, за да станат тези обекти туристически дестинации.

„Всички излизат направо от гората - това не е Търново".
До тях нямаше и кози пътеки, а популярността беше нулева, каза още той.

Професорът последователно презентира какво се е свършило през последните години, като започна от Татул - средства за реставрация и социализиране на обекта с алея, с паркинг, места за почивка.

След това бяха оповестени средствата, изразходвани за реставрацията на пещерата Утробата, в която бил заведен от метен пещерняк, за храма Св. Йоан Предтеча и крепостта Моняк, която се намира на 3 км. от Кърджали.


За Перперикон Николай Овчаров обяви, че само за разкопки са вложени близо 1 млн. лв. В началото не имало пари за качествено покритие, но сега са осигурени. Именно това беше една от причините, които се посочват от обвинителите за разрухата на древното тракийско селище.

Той изтъкна, че покритието е временно и именно то е спасило храма от унищожение, като допълни, че археолозите с задължени да заделят пари за аварийна консервация от парите за разкопките - благодарение на тях около 90% от зидовете са реставрирани.

Нищо не е допуснато да бъде унищожено, категоричен бе Овчаров.
Това беше временно решение на нещата.

През 2006 са отпуснати средства за изграждане на паркинг и път, а буквално преди Коледа се реализира нещо, за което се борим вече 4 години, добави той.

По проект, на стойност 2 млн. и 600 хил. евро вече са стартирали 2 направления. За изграждане на посетителски център на Перперикон, чиято първа копка трябва да направи президентът Първанов през март.

Втората част на парите по проекта са за пълна консервация и реставрацияна Перперикон.

Овчаров обяви, че ще се изгради ново парашутно покритие на Татул - по подобие на това на Централна гара в София.
Този тип покритие бе определен по-късно от журналистите в залата като тип „Бира скара".

Обвинен, че не го е направил по-рано професорът първо подчерта, че трябва да се прави разлика между 30 хил. лв. и 1 млн. лв., колкото ще струва новото приспособление за консервирането на Татул.

Предишното покритие е било абсолютно наложително, за да може да презимува храмът - това не е моя приумица, това не е работа въобще на археолога допълни той. Комисия решава това, но благодарение на него се запазиха нещата.

Ако всичко това се случи, след 1-2 години Татул и Перперикон ще бъдат най-добре запазените паметници в България

Професор Овчаров допълни, че се кандидатства и по съвместен проект с Гърция, които да свърже Перперикон и древния град Димотика в Гърция в общ туристически маршрут.

На въпрос, кой стои зад негативната кампания срещу него Овчаров обясни, че може да има някакви подозрения, но е глупаво да ги споделя. Всичко е границите на хипотезата.

Нямам никакви опасения, че може да ми се попречи на работата, добави професорът. Причината да дам тази конференция е, че чашата преля и ми омръзна да търпя едни и същи обвинения.

Не искам да се хвърля сянка, на обектите, на които съм си посветил живота. Мислех и за съд, но тази сложна материя едва ли може да бъде решена там, заърши Николай Овчаров.






Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини