ФБР е платило $900 000 за хакването на смартфона на терориста от Сан Бернардино

Въпреки че iPhone на терориста Саид Фарук, разстрелял няколко души в Сан Бернардино, бе успешно хакнат по поръчка на ФБР преди една година, обсъждането на тази тема не стихва. Масло в огъня наливат и самите представители а властите – така например, сенаторът Даян Файнщайн от Калифорния съобщи точната сума, която ФБР е заплатило за хакването на iPhone на престъпника.

Вече е известно, че ФБР е получило информацията от смартфона на Фарук с помощта на професионални хакери, използвали неизвестна уязвимост в софтуера на iPhone. Сега от думите на Файнщаин разбираме, че хакването на iPhone 5c на терориста е струвало сериозните $900 000. Специалните служби не потвърждават тази информация, понеже тя е секретна.

Първоначално ФБР се обърна към Apple за отключването на iPhone. Но корпорацията решително отказа да предостави достъп до смартфона. Според Apple, по този начин ще се създаде прецедент, който ще заплаши безопасността на всички iPhone потребители.

Цената на хакването на iPhone не бива да ни учудва. Още през есента на 2015 година компанията Zerodium предлагаше $1 милион на всеки, който намери 0day уязвимост в iOS 9 и експлойт за нея.

Тази награда бе връчена, а Zerodium обяви, защо за тази 0day уязвимост е обявена токова голяма награда. Според Zerodium, този конкурс е бил най-добрата реклама за Apple, показваща, че корпорацията се отнася сериозно към безопасността на iOS и това не е просто маркетинг.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини