Децата, които играят с таблети и телефони, могат да имат забавяне в говора

Ново американско проучване доказва, че колкото повече децата на възраст между 6 месеца и 2 години използват таблети и телефони, толкова е по-вероятно те да имат говорни проблеми.

"Смятам, че това е първото изследване, фокусирано върху връзката между използването на електронни устройства от малки деца и забавянето в говора", заявява д-р Катрин Биркен, педиатър, учен и главен ръководител на проучването.

Експертите проследили 900 деца, чиито родители отбелязвали детайлно времето, което те прекарвали пред екраните на таблети или телефони. След това учените анализирали говорните умения на децата. 20% от децата прекарвали средно 28 минути на ден пред екрана. Всяко 30-минутно увеличение на това време се свързвало с 49% повишение на риска от забавяне в говора.

Учените не открили връзка между електронните устройства и другите форми на комуникация като жестове, език на тялото и социално взаимодействие.

Учените препоръчват деца под 18-месечна възраст да нямат абсолютно никакъв достъп до мобилни и електронни устройства, с изключение на видео разговори с родителите. Шумът и активността от екрана могат да са разсейващ фактор за малките деца и да доведат до прекъсване на връзката им с родителите, категорични са педиатрите.

Почти 40% от децата до 2-годишна възраст използват мобилни устройства, според изследване от 2013 г.  Днес, с нарастващата популярност на смартфоните и таблетите, се предполага, че този процент е много по-висок.

Мишел Макрой-Хигинс и Карлин Колкър са автори на книгата "Време за разговор: Какво трябва да знаете за речевото и езиковото развитие на детето ви", която обяснява как се развиват говорните умения при бебетата и малките деца. Макрой-Хигинс, работила със стотици деца като терапевт, заявява, че не е изненадана от изводите от проучването.

"Отдавна е известно, че малките деца научават езика най-добре чрез общуване и комуникация с други хора. Знаем и че деца, които слушат по-малко реч вкъщи, имат по-слаби говорни умения и по-беден речник", коментира тя пред CNN.

"Първите две години са страшно важни за децата и за техния по-нататъшен успех в ученето. Забавянията може да се свързват с трудности с четенето и писането в началното училище, така че през тези първи години речевото влияние върху децата е много, много важно", допълва тя. Макрой-Хигинс коментира, че повечето родители днес предпочитат да дадат на детето си телефон или таблет, за да стои то мирно и да не създава проблеми.

Експертите обаче са категорични, че най-добрият съвет към родителите е да общуват с децата си - да им говорят, да играят с тях, да използват много и различни думи, да им показват неща, да им ги обясняват и да им разказват истории.

 

Източник: actualno.com

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван
    0 0
    18:17, 8 май 2017
    Не забавяне в говора,а забавяне в психическото си развитие,като цяло.
Последни новини