Меркел бясна на Юнкер заради странното му поведение по Брекзит

Германският канцлер Ангела Меркел е бясна на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че е разкрил подробности от напрегната вечеря с британския премиер Тереза Мей, пише германското списание "Шпигел".

Конфронтационната вечеря на Юнкер с Мей на 26 април за Брекзит, информации за която бяха публикувани в различни медии, предизвика бързо влошаване на отношенията между Лондон и Брюксел тази седмица, като Тереза Мей обвини Брюксел за изтичането на подробностите, за да повлияе на изборите във Великобритания на 8 юни.

Информациите за вечерята я определят като катастрофална и разкриват дълбоки разделения между двамата лидери по разнородни въпроси като финансовите задължения на Великобритания към Европейския съюз и търговското споразумение след Брекзит.

Публикуването на подробностите предизвика разгорещен дипломатически скандал, като Тереза Мей обвини Европейската комисия, че се опитва да се намеси в британските избори, а Юнкер коментира вчера, че английският език "губи значение" в Европа.

"Шпигел" уточнява, че правителствени служители в Берлин масово предполагат, че изтеглите подробности от срещата са дошли направо от върховете на комисията.

Германският всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщава, че последните думи на Юнкер към Мей са били: "Напускам "Даунинг стрийт" 10 десет пъти по-скептичен отколкото бях преди", предизвиквайки страхове, че предстоящите преговори за Брекзит са обречени на провал.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини