14 °C

Как героичната Дравска епопея оживява 72 години по-късно

Датата е 6 март 1945 г. и на територията на днешна Унгария българската армия е на крачка от това да запише, с цената на многобройни жертви, името си в историята. На този ден започва една от най-тежките и същевременно най-значимите битки за въоръжените ни сили, увенчали се с успех. Точно тогава хитлеристка Германия стартира последната си голяма офанзива в т.нар. операция 'Пролетно пробуждане", а Червената армия контрира с Балатонската отбранителна операция.

На Първа българска армия с командващ ген-лейтенант Владимир Стойчев е поставена нелеката задачата за упорита отбрана по северния бряг на река Драва от германците. В продължение на две седмици българските военни се сражават с армията на Третия райх. С цената на много жертви българските войни не допускат вражески пробив - цели подразделения от предната българска линия са унищожени, но не отстъпват и крачка назад. Действията им неслучайно остават запомнени като Дравската епопея.

От тези героични и изпълнени със смърт дни са изминали над 72 години, но наскоро далеч от Драва, край софийското село Негован, историята оживя благодарение на усилията на десетки доброволци. На 29 април клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ успя да припомни с плашещ реализъм постигнатото от българска армия, чието участие във Втората световна война остава омаловажавано от мнозина наши и чужди историци. Чрез автентични униформи, моторизирана техника, оръжия, впечатляваща пиротехника и сериозна подготовка клубът пресъздаде случилото се по възможно най-точния начин, като целта на шумния спектакъл далеч не е просто развлечение.

„Живеем в сложни времена, в които българската история често се пренаписва и представя тенденциозно невярно. Клуб "Братя по оръжие" си е поставил за цел да представя историческите моменти максимално правдиво и след сериозни проучвания на конкретната битка и операция“, обясняват от основания през 2015 г. клуб, който се концентрира най-вече върху Втората световна война и може да се похвали с членове със сериозен международен опит в дейността си.

За целта клубът поддържа тесни контакти с все още живи ветерани от Втората световна война, защото, както казват представителите му: "Няколко думи от един очевидец "струват" много повече от тонове хартия написани от стотици неочевидци!"

За да може посланието да достигне до повече хора, на базата на възстановката край Негован ще бъде създаден и филм, посветен на Дравската епопея, a с реализирането му се заема компания UVT, която засне последното събитие.

Подобни начинания обаче не са никак лесни за изпълнение, както от техническа, така и от финансова гледна точка. Именно затова, за да осъществи този, както и други бъдещи проекти, компанията се нуждае от дългосрочни спонсори, които споделят същата страст за българската история. Едно е ясно - възстановката на Дравската епопея далеч няма да бъде последната такава, която заслужава вниманието на българите.

“Ние сме сигурни, че освен забавлението, той ще насочи вниманието на младите хора към този исторически период и ще допринесе за съхранението на историческата памет за това важно събитие в летописа на българската армия”, категоричен е за настоящия проект изпълнителният директор на UVT Веселин Горанов.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини