Кърлежи пренасят рядък смъртоносен вирус

Увеличава се броят на заразените в Европа с пренасян от кърлежи рядък вирус, познат като повасан (Powassan virus).

Според данни на диагностично-референтните лаборатории Coppe, вирусът спада към групата на енцефалитните вируси (засягащи мозъчните тъкани) от които в периода 2014-2016 г. се регистрират ежегодно по 10-15 хиляди нови случая, все повече от които са причинени от повасан, съобщи "Пулс".

Пренасяните от кърлежи енцефалитни инфекциозни заболявания са сред най-тежко протичащите инфекции на нервната система, познати на медицината. Всеки ухапан от кърлеж може да развие инфекция от вируса повасан – независимо от пол, възраст и имунна сила. Според статистиките на Coppe, близо 15% от инфектираните и проявяващи симптоми не оцеляват, а минимум 50% от оцелелите остават с дълготрайни неврологични увреждания.

Повечето инфектирани не развиват симптоми, но при някои те се проявяват от 3 до 7 дни след ухапването от кърлежа. Основните симптоми са грипоподобни, с ясно изразена повишена температура, главоболие и отпадналост. Други симптоми включват сънливост, дезориентация, повръщане, хипотония и паметови нарушения.

Не е открита ваксина срещу заболяването, ефективно лечение също не съществува. До 2012 година САЩ имало около 60 доказани случая на заразяване с повасан-вируса всяка година, в Европа около 110, в Канада – около 30.

Повече от 50% от кръвните проби на диви животни (елени, сърни, диви кози, чакали) тествани през 2013 година, са били положителни за повасан-вируса. Той не причинява заболявания при тях, но самите животни се превръщат в огнище на заразата.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини