Лъжат ли ни сайтовете за резервации?

На прага на летния туристически сезон, когато хиляди българи ще тръгнат на път, Нова ТВ провери заблуждават ли ни с цените сайтовете за резервации.

Какво се случва от първия до последния клик, когато запазваме стая, самолетен билет или рент-а-кар? Най-ниска ли е „най-ниската” анонсирана цена и последна ли е „последната” анонсирана свободна стая в хотела?

2/3 от сайтовете за резервации в Европа заблуждават потребителите, показа проверка на Европейската комисия. От 352 проверени сайта за резервиране на пътувания и сравняване на цени, в 235 цените не са достоверни. Най-често в процеса на резервиране към цената се добавят допълнителни елементи без потребителят да е получил ясна информация за това.

В една трета от случаите първоначалната цена се различава от крайната. В една пета от офертите пък промоционалните оферти, обявени в сайтовете, всъщност не са налични. При всеки четвърти сайт агресивни послания от типа „остават две стаи” или „последно място в самолета” не се оказват верни.

Голяма част от сайтовете за сравняване на офертите ограничават нужната ни информация, а 4% изцяло я крият. Във всяка пета платформа част от коментарите на туристите са скрити. Липсата на информация е и сред най-честите нарушения в българските платформи за резервации. При проверени 20 сайта в седем са установени различни типове нарушения.

Преди да грабне куфара към поредната дестинация, Николай Георгиев грабва телефона или таблета, за да избере най-подходящия хотел. Плюсът на пръв поглед нерядко се превръща в минус. Поне за джоба на Николай. В един от всеки три проверени сайта първоначалната и крайната цена се различават. Така до последния клик на резервацията почивката поскъпва средно с между 10-15 %.

Дори и цената да се запази от първия до последния клик - рисковете не свършват.

„Когато осъществите някаква екскурзия в чужбина, всъщност може да се наложи да посетите определени туристически места, за което трябва да платите допълнително. Това е нелоялна търговска практика”, обяснява Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите.

Колкото по-малко е времето до почивката, толкова рискът да платим повече е по-голям. В търсене на най-добрата оферта често попадаме в ситуации, в които трябва да решаваме бързо, за да не изпуснем „последните две свободни стаи”, например.

Нерядко обаче, докато резервираме под натиска на подобни съобщения, изпускаме най-ниската цена. Често пътуващите попадат и в собствените си капани заради различни практики при различните компании.

И все пак резервацията в мрежата е най-бърза, а за да е и най-точна експертите съветват да се мине през ситото на сайтовете. След това и повторна проверка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини