Половината българи до 34 г. живеят с родителите си

България се нарежда на второ място в Европа по брой на мамините дечица, пише "Монитор", който се позовава на данни от Евростат и американско проучване. 52,8 на сто от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща. По-напред от нас по този показател е само Словакия, където 56,6% от хората в същата възрастова група живеят с родителите си.

Повече от половината са те и в Гърция - 51,6 на сто.

В Испания, Чехия, Литва и Латвия всеки трети, който минава 30-те, все още дели покрив с мама и татко. В скандинавските държави пък 96% от младите хора са напуснали бащините къщи, преди да навършат 34 години, въпреки че там жилищата масово са под наем.

През 2015 г. европейците са свивали свое гнездо средно на 26-годишна възраст. Първенци са шведите, които напускат родния дом, веднага щом навършат пълнолетие. Средната възраст, на която българите се изнасят под наем или в собствено жилище е 29 години.

В същото време едва 16% от нашенците живеят под наем. Останалите 84 на сто обитават собствени жилища, с което страната ни се нарежда на второ място по брой лични апартаменти или къщи. Но пък повечето млади българи делят едно и също жилище с хора от други поколения, отчита Евростат.

Над 1/4 от заплатата отива за наем

От друга страна българите отделят 27% от заплатите си, за да платят наема на жилището, в което живеят.  Това показва проучване на британската Национална жилищна федерация.
Същото е положението и при белгийците и австрийците. В Словения, Словакия и Латвия наемите излизат най-евтино – между 13% и 17% от доходите, а във Великобритания най-скъпо – 39 на сто.
Общо най-затруднени с разходите за жилище са младите гърци, датчани, холандци и англичани.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини