Демонстрации на изтребители следващо поколение F-35А на "Граф Игнатиево"

Уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности ще представят днес за първи път в България екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Демонстрацията в авиобазата "Граф Игнатиево" ще бъде наблюдавана от президента Румен Радев, министъра на отбраната Стефан Янев и началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев,  съобщиха от Министерството на отбраната.

Военновъздушните сили на САЩ ще демонстрират уменията си и мощта на изтребителите си от следващо поколение F-35А.

Изявления за медиите ще направят командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, се посочва в съобщението на МО.

Депутати от 44-ото Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг и други представители на посолството са поканени да наблюдават демонстрациите в авиобазата "Граф Игнатиево".

На 26 април изтребители F-15 C на американските Военновъздушни сили пристигнаха в авиобазата "Граф Игнатиево", за да участват в съвместната българско-американска летателна подготовка "Тракийски орел-2017 г.", съобщиха от пресцентъра на МО.

Екипажите са от 122-ра ескадрила от състава на 159-о авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. Предвижда се съвместните полети на екипажи от Военновъздушните сили на България и на САЩ да са в периода април - юни 2017 г.

От българска страна в полетите ще участват самолети МиГ-29 от авиобазата "Граф Игнатиево", Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, Л-39 от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, вертолети AS-32 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобазата "Крумово", както и формирования от Зенитно-ракетни войски.

България ще преговаря за 8 нови бойни самолета, като за покупката им са отделени 1.5 млрд. лева. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bo
    bozman
    0 0
    19:12, 29 апр 2019
    "Предвижда се съвсестните полети на . . . .да са в периода април - юни 2017 г."
    --- Имате грешка. Полетите са предвидени за април-юни 1917 г. в Москва.
Последни новини