Занижени санкции за неспазване на вечерния час създадоха напрежение в Общинския съвет

Изображение 1 от 2

    Допълнително внесена за разглеждане докладна от заместник-кмета Николай Митков създаде напрежение в общински съвет в Първомай по време на редовната му сесия.

    Предложението беше да се направят промени в Наредбата за обществения ред и чистото на Община Първомай. Това се налага заради протест на прокуратурата за занижени санкции в частта за закрила на детето. Прокуратурата счита, че предвидените глоби за допускане на непълнолетни в заведения след 22 часа са твърде малки.

    По време на обсъждане на дневния ред Митков внесе своето предложение. Председателя на групата на ГЕРБ Христо Вълчев възрази с аргументите, че преди да се правят такива промени е добре да се знаят мотивите на съда, ако той отсъди, че прокуратурата има право. Освен това, в проекторешението бяха записани санкции за физически лица, които надхвърлят 5 000 лв., а това е в разрез със Закона.

    Въпреки дадените обяснения, Общинският съвет не се съобрази с предложението на Вълчев точката да не влиза в дневния ред и да бъде оставена за следващата сесия, за да може да бъде обсъдена на спокойствие. 13 от старейшините гласуваха със „за“.

    По време на обсъждането на точката Вълчев отново подчерта, че предвидената в текста глоба до 8000 лв. е незаконна когато се налага на физически лица. Тя беше предвидена за повторно нарушение, при което собственици на търговски обекти, допускт влизането на лица под 18 години в часовете между 22 часа вечерта . и 6 сутринта. Малко преди това невралгично предложение да бъде гласувано, Мурад Али поиска 15-минутно прекъсване. То даде възможност още веднъж да бъде обсъден размерът на санкцията. След почивката Митков внесе корекции: при повторно нарушение тя става за физически лица до 5000 лв, аза юридически от 5000 до 8000 лв. 

    След което сесията продължи нормално. Приети бяха отчетите на Медицински център I и МБАЛ – Първомай, като се реши дивидентът да бъде ползван от дружествата. Гласувани бяха нови размери на заплатите на кметовете на населени места, кмета на общината и заместниците му. Приет беше и Годишен план за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Първомай. Със „за“ бяха гласувани и промените в транспортната схема на общината.

    Сесията завърши с отговор на въпрос от съветниците от Коалиция „Възраждане“ Петър Ганев и Янко Диков към Николай Митков за това до къде е стигнало формирането на звеното за поддръжка на уличната мрежа. От отговора стана ясно, че през обучение са преминали работници, които от 2 май ще бъдат назначени. Тяхно задължение ще бъде изкуърпването на улиците. Препоръката на съветниците беше да се изготви график и да стане ясно какъв ще е редът за извършването на тази дейност. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини