Виктория Кьосева отново завоюва първо място в конкурс за есе

Виктория Кьосева е победител в конкурса „България в ЕС:10 години по-късно“ в раздела есе.

Областен информационен център – Пловдив отличи първенците на събитие, което се проведе в Заседателна зала на ОИЦ – Пловдив в присъствието на голяма част от участниците, техните родители и членовете на журито, оценявали постъпилите предложения в разделите – рисунка, есе, фотография.

Участие в конкурса взеха деца и младежи от пловдивските учебни заведения ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Райна Княгиня“, СУ „Патриарх Евтимий“, ОУ „Стоян Михайловски“, Център за подкрепа и личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Първомай, Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1932“, с. Мулдава, община Асеновград, гр. Пещера, дори и от 140 СУ „Иван Богоров“ – София.

Вики не просто се нареди на първо място, тя оглави класирането, оставяйки зад себе си ученици от по-горните класове и дори младежи на възраст два пъти по-големи от нея. Наградата, която получи е грамота и таблет.

5-членно жури с външни оценители и представители на ОИЦ – Пловдив разгледаха и оцениха постъпилите предложения на участниците. В раздел есе членовете на журито поставиха точки според проявените компетенции - недвусмислено изразяване на лична позиция, провокирана от поставената тема, използване на подходящи стилно-езикови средства за постигане на убедителност и въздействие теза, според формулираната тема, аргументация, владеене и прилагане на лексикалната, граматичната правописната и пунктуационна норми.

„...Но членството ни дава както права и облаги, така и отговорности и задължения, но най-важното – дава ни свобода – казва Виктория в своето есе и продължава – Свободата дава сили да бъдем активни европейски граждани, да отстояваме нашето си, българско културно-историческо наследство, минало настояще и бъдеще. Свободата също така ни дава възможност да прескочим от хилядолетната духовна приемственост към достойно място в съвременна Европа.“

Всеки, който желае да разгледа творбите на участниците в раделите рисунка и фотография ще има възможност да го направи от 2-ри до 7-ми май във фоайето на НБ „Иван Вазов“, гр. Пловдив.

Събитието бе част от националната кампания „ЗАЕДНО за Европа“, инициатива на мрежата от 28 областни информационни центъра в страната. Конкурсът се реализира със съдействието на Народна библиотека „Иван Вазов“ и Център за подкрепа и личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини