Фейсбук иска да ни научи да пишем с мислите си и да чуваме с кожата си

Фейсбук иска да ви научи да пишете с мислите си и да чувате с кожата си.

Социалната мрежа работи по интерфейс мозък-компютър, който един ден ще ви позволи да комуникирате единствето с ума си.

Проектът е част от лабораторията за разработка на хардуер Building 8.

До преди дни за Building 8 се знаеше изключително малко, сега Фейсбук снемат покривалото от първите два проекта.

Екипът на Building 8 се състои от 60 учени, разработващи неинвазивна система, способна да печата по 100 думи в минута, разчитайки единствено на мозъчните вълни. Още по-футуристичен проект възнамерява да накара човешката кожа да проговори.

Крайната им цел е да ни направят способни да мислим на мандарин, а да чувстваме на испански.

Проектите са все още в началната си фаза, но компанията е убедена, че идеите и в крайна сметка ще се превърнат в реални продукти.

В рамките на единия от проектите ще бъде създадена технология, способна да печата по 100 думи в минута, разчитайки на активността на речевия център на мозъка – или 5 пъти по-бързо от скоростта, с която хората днес пишат на смартфоните си.

Тук не става въпрос за декодиране на случайни мисли. А за декодиране на думи, които вече сте решили да споделите с другите като ги изпратите към речевия център на мозъка. Представете си го по следния начин: имате множество снимки, но искате да споделите само една. Същото е и мислите: имате множество мислите, но избирате да споделите една от тях.

Фейсбук възнамеряват да използват неинвазивни сензори, способни да измерят изключително прецизно мозъчната активност в участъци с размер едва няколко милиметра, без влошаване на сигнала. Нито един от съществуващите в момента неинвазивни образни методи не е способен на това.

Социалната мрежа планира да използва оптични изображения и да се възползва от подобренията, намаляването на разходите и минитюаризацията в телекомуникационната индустрия.

В рамките на втория проект Фейсбук разработват нужните софтуер и хардуер, които ще позволят на кожата ни да говори. Човешката кожа представлява мрежа от нерви, предаващи информация на мозъка.

Брайловата азбука измислена във Франция през 19-ти век, доказа, че малките издатини по повърхността се интерпретират от мозъка като думи.

От методът на Тадома, разработен в началото на 20-ти век е известно, че глухите и незрящи деца биха могли да се научат да комуникират чрез леки промени в налягането, предизвикани от трептенията и вибрациите на въздуха когато поставят ръцете си върху гърлото или челюстта на говорещия.

Това по което всички тези техники си приличат е способността на мозъка да възпроизвежда езика от различни елементи.

Кохлеята в ухото разделя звука на различни честотни компоненти, които след това достигат до мозъка. Фейсбук искат да просъздадат работата на кохлеята, но в техния случай информацията за честотата ще се предава чрез кожата.

Източник: sciencealert.com
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини