Учени получиха течност с отрицателна маса

Физици от щатския Университет на Вашингтон за първи път създадоха аномална течност с отрицателна маса. Веществото се ускорява в противоположна посока при външното въздействие, за разлика от всички познати в материалния свят, които се движат в посоката, в която са бутнати. Течността има и още невъзможни характеристики, съобщи Phys.org.

Облак от атоми рубидий бил охладен до температура малко над абсолютната нула. В резултат се получил кондензат на Бозе -Айнщайн - състояние на веществото, при което всичките му атоми са в минималното възможно енергийно състояние, движението им е бавно и се наблюдават непосредствено квантови ефекти. Например, течността тече без триене, тъй като атомите не взаимодействат с атомите на повърхността и, следователно не губят енергия. Всъщност би трябвало да я получават, тъй като са в минималното си енергийно състояние. 

Рубидият е бил охладен чрез лазери, които също така държали атомите от кондензата "в капан" в област в размери около сто микрона. За да получат отрицателна маса, учените променяли една от другите квантови характеристики на атомите (собствения момент на импулса или спин) чрез друг лазер.

Между спина и траекторията на частиците има зависимост, и така учените повлияли на движението на атомите. Те напускали "капана", сякаш отскачайки от невидима стена. Изследователите поясняват, че такова поведение е характерно за частици с отрицателна маса.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини