Хасково получава 3.7 млн. за квартални улици и градинки

Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проект на община Хасково за благоустрояване на междублокови и вътрешно-квартални пространства и изграждане на достъпна архитектурна среда, съобщиха от общината. Писмото с одобрението е подписано от заместник министър Валентина Върбева, която е и ръководител на УО на ОП „Региони в растеж“. С нейно решение се предоставя безвъзмездна финансова помощ на община Хасково от 3 713 660 лева за подобряване на градска среда чрез благоустрояване намеждублокови и вътрешно-квартални пространства.

По проекта ще бъдат благоустроени две зони на междублокови пространства в Орфей, една в Бадема, така също пространството между улиците „Тутракан”, „Булаир”, „Одрин” и ”Иван Асен”, както и детска площадка в междублоково пространство на ул. „Атон“.

Община Хасково обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за ремонтните дейности. Фирмите могат да подават офертите си в 37 дневен срок.

Обществената поръчка е разделена на три обособени позиции

Първата обособена позиция е за зона в кв “Бадема“. Там се предвижда реконструкция, модернизация и преустройство на междублокови пространства около бл. 2, 3, 6, 8, 10, 12, 13, 14, 34. Планирано е изграждане на алейна мрежа, функционално обогатяване на парковата среда, допълване на растителността с нови дървесни видове, както и преасфалтиране на обслужващите улици и паркинги за автомобили в района. Запазва се детският кът южно от бл.14. Ще се ремонтират всички тротоари, проектът предвижда различни кътове за отдих с пейки и беседки. Детски кът за игра ще има в пространството западно от блок 34. В този район ще бъде изграден и спортен комплекс с фитнес уреди и тенис на маса. Тенис маси ще има и между блоковете 6 и 14, а игрище за минифутбол с изкуствена трева е от северната страна на блок 12. То ще е оградено с 6 метрова мрежа. Мултфункционално игрище с кошове за баскетбол, бадминтон е предвидено северозапазно от блок 10, то също ще бъде оградено с мрежа. Цялата зона ще бъде озеленена.

Втората обособена позиция е за ремонти в кв“ Орфей“. По проекта ще се блогоустрои и пространството между блоковете 28, 33 и 32. Ще бъдат ремонтирани паркинги, тротоари, улици и алеи, предвидени са кътове за отдих с пейки и детска площадка източно от блок 29.

50 % от съоръженията са предназначени за ползване от деца с увреждания. Северно от бл.29 ще е разположен кът за тихи игри с маси с пейки, сенници и каучукова настилка за игра на „ДАМА”.

Игрище за минифутбол е планирано южно от бл.32. То е с настилка от изкуствена трева за футболни игрища, оградено е с мрежа с височина 6м.

Северно от него са разположени трибуни за зрители, а от запад пейки. Предвидено е изграждане на системи за осветление и поливни системи за зелените площи. Втората зона в квартал „ Орфей“ е между блок 30 и 34. Всички обслужващи улици и алеи ще бъдат преасфалтиран, а тротоарите ремонтирани. Предвидени са различни кътове за отдих, площадка за игра източно от блок 30. В пространството западно от блок 32 ще има площадка за спорт на открито с висилка и тенис маса. Северозападно от подлеза на бул. „В .Левски“ ще бъде разположена беседка, кътове с пейки. Зоната ще бъде с ново осветление и поливна система за зелените площи.


 

Третата обособена позиция в обявената обществена поръчка е за благоустрояване на пространството между улиците „Тутракан”, „Булаир”, „Одрин” и южно от ул. ”Иван Асен” . Там също ще бъдат ремонтирани и създанени нови паркинги за автомобили, ще бъдат реконструирани тротоарите. Планирани са кътове за отдих с пейки, перголи и беседки. Детска площадка ще има до улици „Одрин“ западно от подземния гараж. Там също е планиран фитнес на открито с шест уреда и две тенис маси.

Изцяло ремонтирана ще е детската площадка в междублоково пространство на ул. „Атон“ , тя ще е изолирана със зелени площи заради близостта на улицата. Съоръженията са предвидени така, че да могат да се използват и от деца с увреждания. Проектирани са и два вертикални занимателни панела и масичка за игра с пясък, които са достъпни за всички деца. За осигуряване на сянка за играещите там деца ще се монтира и сенник тип „цвете”.Теренът на площадката е в близост до улица и паркинг и се предвижда монтирането на предпазна ограда със самозатварящи се врати на двата входа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    От понеделник до днес следобед, 4-ма работника ремонтират тротоар дълъг 12, 13 метра най - много и широк 3 плочки и половина. До 15:30ч. днес са подменили плочките на 1/4 от тротоара. Ей така се усвояват парите на данъкоплатците - 4 дни, 4-ма работника, 4 метра ремонтиран тротоар. Работят по около час на ден, през другото време се размотават, закусват, обядват, пият кафе, пушат цигари, обсъждат мачовете, политиката и всичко друго, но не и работата за която са наети.
    • АВ
      А водата с уран?????
      3 -1
      08:00, 15 апр 2017
      Не ни занимавайте с глупави градини ами кажете защо мълчахте за урана във водата и какво направихте като община отговорна са безопасността и сигурността на хората! Тъпанари! Сега ще ми пробутват китки и плочки! Хай сик.....р!
  • 2
    Ле
    ЛЕЙ
    8 -21
    15:47, 13 апр 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • До
      До ЛЕЙката
      27 -4
      16:04, 13 апр 2017
      Виж ся, тези пари са от онeзи 27 млн. лв., които ги осигури Георги Иванов и които Тенчо и Делянчо ще усвоят правилно. Проектите за всички обекти по "Региони в растеж" са от времето на Георги Иванов. Процедурата е такава, че за всеки обект се иска одобрение от МРРБ и след това се отпуска финансиране. Ако не вярваш на мен, виж кой и кога подписа договора по ОП "Региони в растеж". Ще ти подскажа с датата - това стана на 22.06.2015 г.
  • 3
    Св
    Светла Табакова- тъпото
    22 -2
    19:53, 13 апр 2017
    Сега мойта любимка Жана (Джемиле) ще развихри метлата така хубава ще ги усвои като изнудва фирмите за да им даде спечелена поръчка.
    • Ce
      cern
      12 -1
      10:43, 14 апр 2017
      В сравнение с Джамилето урана е като бонбонки Тик-Так! Тази е злокачествено раково образувание бълващо отрова!
  • 4
    Би
    Биляна-дебелата
    7 -11
    21:22, 13 апр 2017
    Давай Жане мачкай ги тия подлоги мръсни. Не се ная... Виж коментара
  • 5
    Гр
    Графита
    8 -1
    17:23, 14 апр 2017
    шЪ ги смачкам,така ми е наредено щот парички ми трябват за вежди и вещерски ноктенца и котенца
Последни новини