Граждански одит постави общината на 82 място по прозрачност

Община Първомай тази година се намира на 81-во място сред всички български общини в класацията на Програмата „Достъп до информация“ (ПДИ)за граждански одит на активната прозрачност на различни институции в България.

На 5 април в пресклуба на БТА ПДИ представи резултатите от проучването си на 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт. Най-добре представилата се община тази година е Банско с 91,7 точки.

Любопитно е, че сайтът на общината не е променен на практика през последната година, но рейтингът на общината е почти два пъти по-висок в сравнение с 2016-та.

Има забележки и очаквания, които си остават едни и същи през всички години, в които ПДИ следи прозрачността на общините, но до този момент не са направени стъпки за отстраняването им.

В рамките на проучването, в общината е подадено електронно заявление с искане за предоставяне на списъка на категориите информация, подлежаща на публикуване в Интернет и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в Закона за достъп до информацията през 2015 година.

Както и в предишните години, община Първомай отговаря и дава тази информация в срок и чрез упълномощеното си лице – Ана Николова. Въпреки това е оценен с едва 61,5 от възможните 102,7 точки.

По отношение на изпълнението на задължението за достъп до информацията, сайтът е получил 22,5 от 36 възможни точки.

От там липсват дати на публикуване и дати на които актовете са създадени или променени. Няма информация за обществени обсъждания, както и дата на приключване, липсва информация за обществени консултации, не са намерени текстовете на административни актове, създадени от ОбА или ОбС. няма отделен текст-описание на регистрите и базите данни, които поддържа институцията и много други.

В секция „Обществен достъп“ получените точки са едва 9 от 26,7 възможни – както през последните години, продължава да няма такава обособена секция и няма никаква информация, освен правилата за достъп до информация и годишен отчет за достъп до информацията за 2016 г.

Сектор „С“ е за прозрачността на бюджета на общината – макар да липсват ежемесечни и тримесечни отчети на бюджета, не са публикувани докладите на комисиите за провеждане на процедурите по обществени поръчки, голяма част от очакваната за бюджета информация е налична в сайта на общината. Точките са 23 от 39 възможни.

Сайтът е оценен и от  гледна точка на съобразяване с лица със зрителни увреждания, достъпност и леснота на ползването. Очаквано получените точки са 0, но по този показател, същата оценка би поставил и човек без зрителни проблеми.

Секретарят на общината Ана Николова обща, че ще коментира резултатите след като се запознае с тях и увери, че вече са предприети мерки в положителна насока. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини