Huawei P10 - флагманът с двойна камера, който снима по-добре от iPhone

Изображение 1 от 2

    Партньорството с немската Leica донесе нови плодове: Huawei P10 снима по-добре, отколкото флагмана на Apple, а двойното оптично увеличение тук е по-качествено от това в iPhone 7 Plus!

    Технически характеристики на Huawei P10:

    - процесор: Kirin 960 с 4 ядра Cortex A73 с честота от 2.4 Ghz и 4 ядра Cortex А53, работещи на честота 1,8 Ghz;
    - графика: Mali-G71 MP8;
    - оперативна памет: 4 GB LPDDR4;
    - вградена памет: 32 или 64 GB (за потребителя са достъпни 49,62 GB);
    - поддръжка на карти памет: слотът за Micro SD е комбиниран със този за SIM-картата;
    - PS-дисплей с диагонал 5,1 инча и резолюция 1920 x 1080 точки (432 ppi);
    - редна камера: 8 Mp (светосила f/1.9, 6 лещи, запис на FHD-видео, стабилизация на изображението);
    - основна камера: 20 Mp – монохромен сензор плюс 12 Mp — RGB-матрица (f/2.2, оптична стабилизация, двойна LED светкавица и 2-кратно хибридно увеличение, PDAF-, CAF- и лазерно фокусиране, запис на 4K при 30 кадъра/сек);
    - батерия: 3 200 мАч + бързо зареждане чрез SuperCharge;
    - портове за свързване: USB Type-C 2.0 (OTG работи), 3,5 мм аудио-изход (с поддръжка на 192 Khz и 24-битово звучене);
    - операционна система: Android OS 7.0;
    - обвивка: EMUI 5.1;
    - сензори: акселерометър, сензори за светлина и близост, скенер на пръстови отпечатъци, жироскоп, компас;
    - размери: 145,3 x 69,3 x 7 мм;
    - тегло: 145 грама;
    - налични цветове на корпуса: син, черен, розов, зелен, бял и сребрист.

    Дизайнът е доста близък до този на iPhone

    „Компанията Huawei представи новия iPhone“ – точно така по време на презентацията на Huawei P10 звучеше най-популярната шега. След леко ъгловатия миналогодишен P9 със съвършено различен от конкурентите дизайн, излизането на „айфоноподобен“ наследник се оказа доста странно. Но поне логото на бранда най-накрая е премахнато от предния панел.

    Въпреки всички визуални странности, работата с Huawei P10 е комфортна. Компактният флагман с диагонал 5,1 инча не стърчи от джоба, добре стои в дланите, текстовете на сензорния екран се набират с една ръка, макар и в движение.

    Другите дизайнерски „изкушения“ отчасти се компенсират с интересните цветови решения. Вижте каква страхотна палитра от 8 нюанса са предвидени за корпуса на P10:

    Какви точно модификации могат да стигнат до България още не е ясно, но зелената и полуматово-синята версия на P10 ще бъдат много интересни. Разбира се останалите цветове също са много елегантни.

    Най-бързият и точен четец на пръстови отпечатъци вече е отпред

    Изглеждаше, че Huawei никога няма да се откаже от идеята да позиционира скенера на пръстовите отпечатъци в задната част на смартфоните си. Но не: P10 и неговият „брат“ P10 Plus са първите флагмани на Huawei, в които този сензор се намира под екрана.

    Лошото в случая е, че заедно с проблема е изчезнала и поддръжката на удобните жестове. В P9 и P9 Plus скенерът за отпечатъци може да работи и като бутон за създаването на селфита, а също прокарвайки пръста през него можеше да се спуска и вдига подвижният горен панел с известията или прелистване на снимките в галерията.

    Но за щастие се е появил друг „трик“, който вече сме виждали в смартфоните на Meizu. Сензорната площ на скенера може да се заменя с три екранни бутона едновременно. Това е доста удобно и освобождава допълнително пространство за дисплея. Краткото натискане – „Назад“ и продължителното – „Дом“, суайп наляво – извикване на менюто със стартираните приложения.

    Скоростта и точността на разпознаване все още е най-добрата в класа. Достатъчно е само много кратко докосване на сензора, за да излезе P10 от режим заключено.

    Една от най-добрите флагмански камери

    Huawei продължава партньорството си с немската компания Leica – един от най-добрите производители на фотографска техника от премиум-клас в света. И не напразно: благодарение на това, камерите в смартфоните на китайския бранд с всяка година стават все по-добри и по-добри.

    Камерата на Huawei P10 отново се състои от два фотомодула: първият е с резолюция 12 Мегапиксела и той запазва цветното изображение; а вторият е с 20 Mp резолюция и запазва черно-бялото. Автоматиката незабавно комбинира двете изображения, създавайки кадри с широк динамичен диапазон и отлично възпроизвеждане на цветовете. В настройките можете да изберете, както 20, така и 12-мегапикселова резолюция.

    Приложението „Камера“ се стартира бързо (само за секунда), автофокусът е добър и точен. Светосилата на обектива при P10 е по-малка (f/2.2), отколкото при P10 Plus (f/1.8), но това разбира се не пречи на устройството да се справя перфектно с нощните снимки, дори и в авторежим. Ръчен режим с настройки също има.

    Както и в iPhone 7 Plus, така и при P10 има двоен оптичен зум. Денем качеството е неповторимо, а при липсата на осветление продуктът на Huawei печели, тъй като флагмана на Apple в такива ситуации винаги прехвърля оптичното увеличение към цифрово.

    Игрите летят

    Huawei P10 – това е флагман, а той трябва безотказно да работи с всяко приложение и същевременно да е безопасен. Вътре в апарата има 4 GB оперативна памет и процесора Kirin 960 – точно същият, както и в Huawei Mate 9. С игрите няма проблем – дори и с най-взискателните.

    По време на тежките игри се усеща леко затопляне на корпуса, но нищо притеснително и това разбира се си е нещо нормално за съвременните производителни мобилни устройства.

    Ако сравним работата на Huawei P10 и чипсета Kirin 960 с другите смартфони в синтетичните софтуерни тестове, то се получава ниво, повече от равностойно с чиповете Snapdragon 821 и Exynos 8890 Octa. Определено Snapdragon 835 в Sony Xperia XZ Premium и Galaxy S8 ще са значително по-мощни, но в бенчмарковете тази разлика няма да я видите.

    Съществуват две модификации на P10, различаващи се по обема на вградената памет: 32 или 64 GB, но в Европа ще се предлага едносимовия P10 с двойно отделение за карти, но във втория слот няма да е възможно поставянето на SIM-карта, тъй като той е предназначен само за microSD. Всъщност, именно такъв апарат получихме и ние за тестовете.

    Ярък екран с отлично цветопредаване

    С екрана на Huawei P10 всичко е просто: тук отново (както и в P9) е използвана много качествена IPS матрица с резолюция 1920×1080 точки. Детайлизацията на изображението е страхотна с пълнообхватни ъгли на видимост и висока максимална яркост – всичко е отлично и се вижда, дори и в слънчев ден навън. 

    Цветопредаването ни хареса: отенъците са наситени, въпреки че като цяло балансът е малко в страни от студения спектър. Но от менюто може да се пренастройва всичко по свой собствен вкус в много широки граници.

    Има и нощен режим, когато значителна част от синия спектър на излъчване е орязан. Така, при работа със смартфона в тъмното, очите се уморяват много по-малко. Можете дори да настроите автоматичното включване на функцията по график, което е доста удобно.

    Зарежда се за 1,5 часа, а автономността е обичайна

    Автономията на апарата не е от най-добрите, но при нормално ежедневно използване, смартфона успява да работи около ден и половина. Тоест, при употребата на една СИМ-карта, активирани всички възможни безжични мрежи, без настройки на консумацията на енергия на смартфона. А в това отношение, между другото, обвивката EMUI осигурява доста прилични инструменти. Въпреки това, потребителят не трябва да се грижи за всички тези нюанси и да следи за консумацията на ресурсите от приложенията и така нататък. За това трябва да се грижи смартфона и това по никакъв начин да не ограничава потребителя.

    Между другото, в настройките има функция за задаване на по-ниска резолюция и според идеята това трябва да пести батерията. А при свързване на зарядното устройство, върху екрана се появява красива анимация. Тя между другото много наподобява тази в смартфоните на Meizu.

    Най-важното обаче е, че Huawei вече има свое „бързо зареждане“, което е наречено SuperCharge. В комплекта на апарата пристига захранващ блок с доста внушителни размери, чиито характеристики са следните:

    • 5В — 2А;
    • 4,5В — 5А;
    • 5В — 4,5А.

    Мощността за съжаление не е уточнена, но въпреки това, смартфона от 0 до 100% се зарежда за 1 час и 50 минути и това при капацитет на батерията от 3 200 мАч.

    Източник: kaldata.com

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини