23 °C

Мистериозни мозайки разкриват съществуването на отдавна изгубен римски град

Археолози разкриха част от древно римско селище в Южна Франция, за което се смята, че е отдавна изгубения град Усетия, познат единствено от надпис в съседен град и няколко разпокъсани артефакта.

Разкопките разкриха площ от около 4 000 кв.м, декорирана с характерна мозайка и структури, за които се смята, че датират от преди римското завоевание, т.е от преди 2000 години.

“Преди да започнем работа знаехме, че съществува град наречен Усетия, защото името бе споменато върху стела в Ним, заедно с 11 други имена на римски градове в района”, обяснява Филипе Кайн от Френския национален институт за археологически изследвания.

Засега не са открити никакви артефакти, освен няколко отделни фрагмента мозайка.

На този етап се знае изключително малко за тайнствения град, разположен северно от Ним – град в Южна Франция, известен повече като френския Рим, защото бил в разцвета си при управлението на първия римски император Октавиан Август в края на 1-ве век пр.н.е.

Археолози разбраха за пръв път за съществуването на Усетия, след като се натъкнаха на надпис "VCETIAE" (Ucetia) върху дървена стела, открита в Ним.

Тогава археолозите предположиха, че надписът се отнася до съвременния град Юзе, разположен на 25 км от Ним.

През октомври миналата година екип от Института за археологически изследвания във Франция започна разкопки в Юзе непосредствено преди на мястото да бъдат издигнати училище и столова.

Имаше опасения, че новите основи може да бъдат положени върху древни руини. Оттогава екипът успя да открие останки от големи структури, обхващащи няколко века, включително стена и множество сгради от преди римляните да завладеят района.

Наскоро стана ясно, че няколко изключително редки останки от сгради датират от Средновековието.

Археолози откриха, че обектът е бил населен от 1-ви век пр.н.е до късната античност (7-ми век) с прекъсване през 3-ти и 4-те век, което за момента те не могат да обяснят.

Били открити фрагменти от пещ за хляб и долиум – огромен керамичен контейнер.

Върху пъстрата мозайка били изобразени сова, патица и орел, както и млад елен с широко отворени очи. Интересното е, че тази техника е характерна за по-късната римска култура, което предполага, че обектът може би е родно място на този конкретен стил изкуство.

Мозайката е изключително впечатляваща, заради големия са размер, фактът, че е добре запазена и мотивите, обединяващи класически геометрични фигури и животни.

Този тип мозайка е храктерн за 1-ви и 2-ри век, новооткритата обаче датира от 200 години по-рано.

Разкопките ще продължат през цялата 2017, да се надяваме, че ще успеем да разберем повече за този древен град.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 21.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини