Защо детето ми спря да се храни?

Доброто хранене означава добър растеж и развитие. Ако детето ви изгуби апетит, това би могло да е повод за притеснение, но ако то изглежда здраво и щастливо, вероятно няма причина да се тревожите излишно. В много случаи проблемът се оправя от само себе си.

Загубата на апетит свързана ли е с възрастта?

Няма ясна статистика по въпроса, но явлението е най-често срещано при децата на възраст между 2 и 6 години. Понякога се наблюдава и в края на първата година, когато детето започва да консумира и други храни.

Какво е причината за загубата на апетит?

Апетитът се колебае всеки ден: дори напълно здравите деца минават през периоди, в които отказват храна. Причината рядко има медицински произход. Някои състояния обаче като киселинен рефлукс и запек, проблеми с щитовидната жлеза, желязо-дефицитна анемия също биха могли да доведат до загуба на апетит, подобно на редица медикаменти.

Заболяванията като цяло карат хората да отказват храна, включително кашлицата, настинката и зечервеното гърло – това е съвсем нормално. Изникването на зъби понякога причинява болка и също води до загуба на апетит.

Растежът също влияе на апетита. Когато растежът на детото ви се забави, обикновено около 3-годишна възраст, апетитът намалява в съответствие с нуждата от хранителни вещества. По същия начин промените в активността и изразходването на по-малко енергия водят до нуждата от по-малко храна.

Бойното поле по време на хранене

Освен физическото развитие на детето, загуба на апетит причиняват и някои поведенчески и емоционални фактори. Децата около 3-годишна възраст започват да прояват своята независимост, като ясно заявяват предпочитанията си. В този момент храненията често се превръщат в бойно поле. И макар развитието на собствени вкусове и предпочитания да е нещо нормално и здравословно, същото не би могло да се каже за войната разразяваща се около масата. Някои деца може дори да се откажат от храни, които преди са им били любими или да станат изключително капризни. Това често е повод за безпокойство, но обикновено проблемът се разрешава бързо, при положение, че запазите спокойствие.

Липсата на апетит, разбира се, би могла да е резултат от консумирането на твърде много снаксове или на големи количества сокове и мляко между храненията.

Как да стимулирате апетита на детето си

Малките деца често успяват да преценят добре енергийните си нужди, осланяйки се на апетита си. Упоритото убеждаване би могло да доведе до обратния ефект и до още по-категоричен отказ от храна. Ето какво да направите:

 - Сервирайте малки порции. Децата имат по-малки стомаси от възрастните. 5-6 по-малки хранения на ден ще посрещнат по-добре хранителните нужди на отрочето ви.

- Предлагайте им възможно най-богати на жизненоважни вещества храни. Яйца, меки сирена, фъстъчено масло върху тост или овесени ядки, последвани от кисело мляко с плодове или ячен крем. Тези варианти са далеч по-хранителни от маслото, бисквитите и конфитюра.

- Ако на детето ви му никнат зъбки, му предложете по-меки храни богати на протеини, включително боб, яйца или пилешка супа с крутони. От друга страна, детето би могло да иска нещо по-твърдо, затова заложете на сирене или тостове с фъстъчено масло.

- Бъдете по-активни. Насърчете детето да излезе навън и да поигра или отидете на разходка. Чистият въздух и физическата активност обикновено стимулират апетита.

- Фокусирайте се върху храни, които детето ви би харесало и му дайте избор. Например: “Да добавим ли грах или моркови към вечерята”. Тази автономия ще бъде оценена. Нещо повече, детето би могло да ви помогне с покупката и приготвянето на храната. Повечето деца обичат да готвят, макар и приносът им да се изчерпва с измиването на зеленчуците.

- И накрая, не изпадайте в паника. Спокойно отнесете храната без коментари. Бебетата и малките деца не биха гладували. Ако са гладни и ви помолят за храна преди следващото хранене, им предложете чаша вода или малък плод.

Как да разбера дали детето ми се храни достатъчно ?

Лекарите измерват теглото на малките деца редовно, за да проверят дали то расте според очакванията. Ако детето се чувства добре и е активно, вероятно няма за какво да се притеснявате.

Кога да потърсим помощ ?

Обикновено загубата на апетит продължава 1-2 седмици, затова просто изчакайте бурята да отмине. Ако отказът от храна продължи, купете добавки с витамини и минерали от аптеката.

Ако случаят е по-упорит и се тревожите за правилното развитие на детето си, се консултрайте с педиатър.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини