Вулканът Ключевски в Камчатка изригна мощно пепел (видео)

Вулканът Ключевски в Камчатка изхвърли пепел на височина 7 км над морското равнище, съобщи РИА Новости в четвъртък.На Камчатка е регистрирано земетресение с магнитут 6,6, което предизвика опасения за изригването на друг активен вулкан там - Камбални, който преди дни се събуди след 250 години покой. В момента са активни 6 вулкана едновременно. Подобна активност не е имало повече от 60 години.

Вятърът и въздушните течения са разнесли облака пепел, изхвърлен от Ключевски, на протежение на 75 км на северозапад от вулкана, се казва в съоблението на спасителните служби. За въздушния транпорт е повишен кодът за опасност на оранжев.

Пепелта не пада над жилищни райони.Вулканът Ключевская сопка е най-високият действащ вулкан в Евразии. Висок е 4850 метра. Най-близкото населено място е на се намира на 45 километра от вулкана. Миналата година вулканът започна да изригва на 3 април, през 2016 специалистите отбелязаха намаляване на неговата активност, но впоследствие той започна отново редовно да изригва.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини