13 °C

Марешки поиска да е премиер

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска премиерския пост в държавата.

На пресконференция днес на въпрос от журналист кой министерски пост би го удовлетворил, спечелилият 4.15% от вота Марешки отговори: „Министър-председателският“. „Това, с което се занимавам, рано или късно, става номер едно“, обясни той и показа, че министерски пост би бил под нивото му: „Аз министър няма да ставам“.

Марешки обаче бе категоричен, че има достатъчно подготвени хора за всички министерства и посочи за пример икономиката, енергетиката, здравеопазването, МВнР и МВР.

Все пак лидерът на „Воля“ показа, че и без премиерския пост би участвал във властта:

Неговото условие за участие в управленска коалиция е реално участие във властта. "Не се срамуваме да излезем с лицата си", заяви Марешки и подчерта, че не дава подкрепа на никого, а иска равноправно участие във властта.

На въпрос с коя партия или коалиция не би управлявал, той посочи "АБВ - Движение 21" и не изключи ДПС.

По повод АБВ и Движение 21 той заяви, че това били "пенсионирани на президентските избори партии", които сега се опитали да възкръснат. Към пенсионираните той прибави и СДС, вероятно имайки предвид трите десни формации, които не влизат в 44-ия парламент. Този проект "най-после" приключил и сега, чрез "Воля", имало шанс за истинска демократична партия.

Лидерът на "Воля" заяви още, че е очаквал с 10% повече, но кампанията срещу тях, черният пиар и фалшивите новини отказали хората да гласуват. Той щял да обжалва резултата от изборите, защото имал сигнали, че "поне 20-30 хиляди гласа за нас са били направени невалидни". С тези гласове може да имаме 5-6%, предположи той.

Марешки обяви, че ще се откаже от имунитета си като народен представител, за да отиде в съда с документи и да се довърши "скалъпеното дело" за регистрацията на "Воля". Не съм влязъл в парламента, за да се крия, отсече той.

Въпреки категоричното си искане за "реално участие във властта" лидерът на "Воля" заяви, че не разпределянето на постове, а обединението около цели би могло да осигури стабилно правителство.

Идеите на „Воля“ доразви д-р Любомир Иванов от експертния екип на партията. Според него България трябва да стане най-добре управляваната страна в ЕС.

Това можело да стане, като:

- се даде свобода на бизнеса и особено на малките и средни предприятия;

- се намали административната тежест и таксите за административните услуги;

- се освободят микропредприятията от административна регулация в изключителни случаи.

Според него в 10-годишната програма трябва да залегнат мерки, които да доведат до повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката имиграция и прилагане на нова имиграционна политика, включително  „прибиране на българите от бившия Съветски съюз“. Една от мерките за повишаване раждаемостта може да премахването на ограничението държавата да финансира само три опита за асистирана репродукция.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини