България не предава свои граждани, категоричен Цацаров

България не предава свои граждани. Това заяви в интервю за Нова ТВ главният прокурор Сотир Цацаров относно делото, което ще се води от турски съд срещу български граничар, прострелял смъртоносно техен бракониер през 2008 г. Цацаров коментира, че инцидентът или част от него се е развил на борда на турски плавателен съд, който е извършвал бракониерски улов.

"Българските гранични полицаи са действали правомерно. Между Турция и България не действа механизмът за европейската заповед за арест. Казано по друг начин това искане за екстрадиция безусловно е обречено на неуспех. България не предава свои граждани", категоричен бе той.

По думите му в насрочването на процеса в Турция не трябва да търсим някаква ответна реакция на турската страна и действията на ДАНС в последната седмица. "Трябва да сме достатъчно ясни. Всеки е заинтересован да има добри отношения със съседите си", категоричен бе Цацаров.

Действията на ДАНС са изцяло в защита на националния интерес, коментира Цацаров за наложените принудителни мерки - екстрадиция и забрана за влизане в страната спрямо петимата турски граждани.

За забраната на още двама турски граждани да влизат у нас, главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че това са така наречените принудителни административни мерки. "Запознат съм със случаите, налице е координация с ръководството на ДАНС", подчерта той и изтъкна, че цялата информация е класифицирана.

"Смятам, че тези действия са изцяло в защита на националния интерес. Те не са враждебен акт срещу друга страна. Очевидно след като в последната седмица се е наложило да бъдат изгонени петима турски граждани по някакъв начин със своето поведение, те са провокирали това. Това е реакция, защото някой с поведението си е минал определени граници и над тези граници държавата не може да има търпимост", категоричен бе обвинител номер 1.

По думите му, ако има търпимост, това означава, че държавата си затваря очите пред пропаганда и посегателства срещу собствената й териториална цялост.

Според Цацаров ставащото сега е сигнал и повод за няколко стъпки, които трябва да бъдат направени. Една от тях е свързана с необходимостта от радикална промяна в Закона за вероизповеданията, така че да има държавен контрол върху верското образование.

"Държавата трябва да има участие върху образованието", категоричен бе Цацаров. В противен случай даваме възможност за екстремизъм. "В много случаи религия се проповядва от хора, които имат съответни документи за проповедници, завършили курсове, школи в страни с друго изповедание", коментира Цацаров и визира страни като Саудитска Арабия.

По думите му в крайна сметка това ражда радикалния ислям. "Нима има нещо лошо в това тези хора да получават своето образование в България", попита той и настоя за стъпки в тази насока.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини