Най-тежкият удар на терористи в Лондон бе през 2005-а

От 2005 г. досега във Великобритания са извършени няколко терористични акта, припомня Франс прес. Хрониката, цитирана от БТА, е по повод вчерашното нападение.

Вчера мъж вряза колата си в множество на моста Уестминстър в Лондон, а после продължи към парламента. Там той слезе от колата и нападна с нож полицай, преди да бъде ликвидиран. Убити са четирима души плюс самия нападател. 40 са ранените.

На 7 юли 2005 г. в Лондон четирима атентатори самоубийци се взривяват в пиков час в три композиции на метрото и в един градски автобус. Загиват 52 души. Ранени са 700 души. Група, свързана с Ал Каида, поема отговорност за престъпленията.

15 дни по-късно четирима атентатори опитват ново нападение в три метровлакчета и един автобус. Погрешно направени, бомбите не избухват.

На 30 юни 2007 г. кола, пълна с газови бутилки, се врязва в сградата на основния терминал на летището в Глазгоу, но не се взривява. Шофьорът - индиец - е тежко обгорен и умира месец след това. Вторият човек в колата - иракски лекар - е арестуван и осъден на доживотен затвор.

В навечерието на това нападение два "Мерцедес"-а с бидони с бензин, газови бутилки и пирони бяха открити паркирани в сърцето на Лондон. Колите не са избухнали поради технически проблем в импровизираните взривни устройства.

На 22 май 2013 г. двама лондончани от нигерийски произход блъскат с кола британски войник в югоизточната част на Лондон, после го убиват с множество удари с нож. Опитват се и да отрежат главата му.

Двамата са арестувани, а единият от тях казва, че е искал да отмъсти за всички мюсюлмани, убити от британски военни.

На 5 декември 2015 г., два дни след като британски самолети започват удари по "Ислямска държава" в Сирия, нападение извършва британец, роден в Сомалия. На входа на лондонската метростанция Лейтънстоун той ранява с нож двама души. Осъден е на доживотен затвор.

В началото на март Скотланд ярд обяви, че британските служби за сигурност са осуетили 13 терористични атентата от юни 2013 г. досега.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини