Спецсъдът разрешил двойно повече СРС. Преглед на печата

"Сега":

Президентът: Изборите ще се проведат според гласуваните правила

Държавният глава Румен Радев призова всички участници в предизборната кампания към отговорен тон и поведение.

До изборите остават броени дни. Отделни партии и политици се опитват да изострят дебата, с надеждата да си заработят по-висок изборен резултат, написа Радев във Фейсбук и призова в дните до края на кампанията за отговорно поведение.

"Напомням, че тези, които най-показно и гръмогласно настояват за радикални действия от страна на президента и служебното правителство, са автори на днешното изборно законодателство. България е правова държава и изборите ще се проведат според правилата, които самите те са изработили и гласували.

Сигурност. 

"Дума":

ДАНС екстрадира още двама турски граждани

ДАНС принудително изведе от пределите на България още двама турски граждани, след като преди няколко дни изгони други трима като заплаха за националната ни сигурност. Този път става дума за турски гражданин със статут на продължително пребиваващ у нас държавен служител от южната ни съседка. От информацията на ДАНС става ясно, че "на 21 март 2017 г. със заповед на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" са наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане на правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години на турски гражданин, извършвал дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население в страната и застрашаващи единството на българската нация".

Другият турски гражданин на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

Прокуратура.

"Сега":

Прокуратурата: Няма български граждани за екстрадиране в Турция

Няма законова възможност за екстрадиране на българските граждани в Турция по повод връчения им обвинителен акт за убийство. Това обяви вчера българската прокуратура. Българското държавно обвинение дава да се разбере, че граничарите, които се оказаха подсъдими в Турция заради случка от преди 9 години няма да бъдат предадени за съдене в южната ни съседка.

Ето и цялото съобщение на българската прокуратура

"Във връзка са разпространената в медиите информация за връчване на обвинителен акт на четирима български граждани, обвинени в убийството на турския гражданин Ялчън Ерджан пред Тежкия наказателен съд в Къркларели, Р Турция, пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

Във връзка с инцидента от на 17.04.2008 г., при който български гранични полицаи са направили опит да извършат проверка на борда на турски плавателен съд, навлязъл в българските териториални води на Черно море, с цел извършване на незаконен риболов и при който турският гражданин Ялчин Ерджан е прострелян в гърба и е починал, под ръководството на Военноокръжна прокуратура - Сливен, е било проведено разследване от българските следствени органи.

Издирват се.

"Монитор":

Търсим 71 бандити през Интерпол

Международната организация на криминалната полиция Интерпол издирва 71 души от различни националности по искане на България, показа справка на "Монитор". Това са хора, които са успели да избягат от правосъдието у нас в страни, където все още не могат да бъдат намерени или които не са сред 190-те членки на Интерпол.

От друга страна, 58 души с българско гражданство са обявени за издирване чрез Интерпол по искане на България или други държави. 

Статистика.

"Труд":

Спецсъдът разрешил двойно повече СРС

6580 дела - три пъти повече в сравнение с 2015 г. (2895), са постъпили в Специализирания наказателен съд през 2016 г. Това съобщи председателят Георги Ушев.

По думите му за 2016 г. двойно са се увеличили и разрешенията за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Причините са няколко - в преместването на някои дела от Софийския градски съд за разглеждане в спец-съда, в създаването на регистър за исканията за СРС и заради факта, че трябва да се поиска разрешение за следене за всеки отделен телефонен номер на един и същи подсъдим, обясни Ушев.

Най-големият проблем за спецсъда в момента е сградният фонд. Не достигат помещения за веществени доказателства, няма кабинети за секретари и деловодители, както и достатъчно заседателни зали.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини