Няма основание за екстрадирането на нашите граничари в Турция

Има две съдебни решения в полза на българските митничари и няма основание да се иска екстрадицията им в Турция. Това обяви в студиото на предаването "Здравей, България" министърът на външните работи Ради Найденов във връзка с обвинителните актове, връчени от Турция на български граничари.

Припомняме, че вчера Районният съд в Бургас връчи на бившия граничен полицай Михаил Цонков и още трима служители на "Гранична полиция" обвинителни актове от турската прокуратура, по молба за правна помощ. Четиримата са обвинени за смъртта на турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово преди 9 години.

Дипломат номер 1 потвърди, че България няма намерение да предава на Турция четиримата граничари. Той подчерта, че има решение на българския съд с оправдателна присъда. След това тази присъда е потвърдена и от европейски съд. В тази връзка Ради Найденов подчерта, че граничарите могат да са напълно спокойни, че правото им е защитено. Той коментира, че България е правова държава и изрази задоволство, че двете съдебни решения са в една посока. Българската държава ще защити граничарите, подчерта министърът. 

Найденов обясни, че делото, което върви паралелно в Турция е нормална практика. Той направил паралел с процеса с българските медицински сестри в Либия. Позицията на българската държава е изразена с българския съд.

Няколко пъти Найденов подчерта, че има решение на две съдилища, което е в защита на митничарите. Неговото мнение е, че няма основание граничарите да се екстрадират.

Относно отношенията между България и Турция, той коментира, че най-важното е да се развиват добросъседски отношения.

Запитан намесва ли се Турция в изборите у нас, Ради Найденов обясни, че ако хронологично се разглеждат нещата, агитацията на представител на турската държава се разглежда от Външно министерство като намеса. Затова са предприети и стъпки - извикан е посланикът на Турция и след разговора с него не е имало рецидив на тези действия. Той правилно е разбрал посланието и турската страна се е съобразила със знаците.

Република Турция не допуска изборна агитация на нейна територия, а само разкриване на изборни секции. Не е допустимо да се взима страна в полза на дадена партия при избори в една или друга страна, коментира външният министър.

Впоследствие е извикана и посланик Надежда Нейнски.

Първият ни дипломат е категоричен, че в днешно време затварянето на каквито и да било граници не е решаването на проблема. Лично неговото убеждение е, че границите трябва да бъдат свободни, да се спазва законът. Хората да имат свобода на движение и за бизнес, дори и за спедиторски фирми.

Нямаме интерес от създаване на допълнително напрежение между двете държави, включително и на граничните пунктове, подчерта Найденов. Той призова да се спазва законът и границата да функционира. Българи често са туристи в Турция, турски инвеститори често инвестират в България - няма нужда от напрежение, коментира Ради Найденов.

Запитан има ли намеса на Русия в изборите, той отговори, че няма такива данни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини