Увеличават се хората, достигнали възраст за пенсия, но с малък стаж

Увеличава броят на хората, които имат възрастта за пенсия, но нямат необходимия стаж и трябва да чакат по-високата възраст, за да се пенсионират с 15 г. действителен стаж. Това казва в интервю за вестник "Сега" управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

Около 23% от новите пенсионери за стаж и възраст през 2016 г. са се пенсионирали на по-висока възраст с непълен стаж, сочат данните на НОИ. Предвиденото нарастване на стажа до 37 г. за жените и 40 г. за мъжете ще бъде все по-високо препятствие за пенсиониране, но, от друга страна, ще води до увеличаване размера на новите пенсии, прогнозира той.

2017 г. ще е първата от 2008 г. насам, в която преобладаващата част от разходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване - 54%, се финансира от приходи от осигурителни вноски, казва управителят на осигурителния институт.

Нарастването на трудовите възнаграждения, осигуряването върху реалните доходи е устойчивият начин за увеличаване на пенсиите, казва шефът на НОИ в коментар на идеите на политиците за увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. След 10 години една пенсия, отпусната през 2027 г., спрямо тази, отпусната през 2016 г., само заради увеличението на тежестта на всяка година стаж при изчисляването й, ще е с 36% по-висока, сочат прогнозите на НОИ. Сега на минимална пенсия са 462 хил. души, а ако тя стане 300 лв., на минимална пенсия ще са 1.361 млн. души, казва той.

В края на 2016 г. с пенсии под линията на бедност са 1.295 хил. души или 60% от пенсионерите. През 2017 г. 49 хил. от тях ще получат увеличение от 1 юли, когато пенсиите бъдат преизчислени.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини