Хасково става част от „Тракия икономическа зона“

Меморандум за сътрудничество при развитие на икономически проекти на територията на oбщина Хасково ще бъде подписан утре, съобщиха от кметството. Парафи ще сложат кметът Добри Беливанов и клъстер „Тракия икономическа зона“ представляван от инж. Пламен Панчев.

Клъстер „Тракия икономическа зона“ е обединение на търговци за подпомагане на стопанската им дейност в региона за Южна България, инициатор и учредител на първия и единствен за страната Район за целенасочена подкрепа от държавата съгласно чл. 6 от Закона за регионалното развитие. Седалището на управление на клъстера е в Пловдив, той вече подписа подобен меморандум с Бургас.

Чрез подписването на меморандум обхватът на „Тракия икономическа зона“ се разширява с цялата територия на община Хасково. Страните по договора ще работят за ускореното икономическо развитие на регионите на Южна България, за подобряване на обществената, жилищната, бизнес среда и мобилност на работната сила и за осигуряване на обучен персонал за индустриалните, логистични и търговски обекти. С над 140 предприятия и над 1 млрд. евро инвестиции „Тракия икономическа зона“-ТИЗ превърна Пловдив в най-развития индустриален център у нас.   

Тракия икономическа зона (ТИЗ) е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. Досега във всички зони на ТИЗ са инвестирани над 1.1 милиард евро. ТИЗ се осъществява върху площ от 1070 хектара земя, от която 325 хектара вече е заета.

От старта през 1995 г. на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 120 инвеститори, от тях 80 чужди, разкрити са над 12 000 работни места.

ТИЗ е най-бързо растящата индустриална зона в България през последните 20 години. Тя предлага кратки срокове от първите стъпки до завършена фабрика. Проектите в ТИЗ се осъществяват в кратки срокове благодарение на завършеното устройствено планиране на територията, подкрепата на местните общински власти и работата на екипа на зоната – специалисти с над 15-годишен опит в строителството на промишлени, логистични, инфраструктурни, енергийни и търговски обекти, включително юристи и посредници.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ня
    някой си
    14 -10
    13:45, 20 мар 2017
    По данни на професор Иво Христов СРЕДНАТА работна заплата в икономическа зона "Тракия" е 520 лв. / ПЕТСТОТИН И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА/. Не уточни дали става дума за нето или бруто. Пожелавам им успех да си намерят някого, който иска да работи за тия пари.
  • 2
    Ха
    хасковлия
    23 -14
    14:11, 20 мар 2017
    Хасково ,нет ,наближиха изборите и спряхте всякакви статии с форуми,а започнахте да правите св.рки на ГЕРБ с уж платени публикации.Това няма да спаси Маври и сие.от разгромна загуба.Май само Бойко не може да разбере,че това човече му носи само негативи.Хората от града ни го ненавиждат.
    • Jo
      John
      0 0
      12:39, 21 мар 2017
      и доган наднича най-отгоре, сигурно са намазали с лой филиите вместо с мас!
  • 3
    Ха
    Хасковлия
    17 -17
    14:21, 20 мар 2017
    Баси недоволния народ сме... каквото и да се прави ние сме недоволни. Обясняват че се търсят инвеститори по вяскакъв начин да се открият фабрики за има къде да работят хората.. сега заплатата била ниска. Те нека дойдат да си направят заводите, да почнем да работим там..пък да видим дали ще ниска заплатата. В Пловдив моя приятелка работи в един от тези новите заводи- хич не е ниска заплатата- 1200 лева чисти взема. Там си има добавки за изпълнение на норми и т.н това е производство зависи колко си изкараш... ако някой търси работа-без работа..социализЪма и комунизЪма свършиха...едно верме е било така. одиш на работа и вземаш едни пари, пък какво вършиш..не е много ясно
    • Пр
      простотии до шия
      16 -14
      15:46, 20 мар 2017
      Тъпи гербаджийски предизборни трикове за вдигане на рейтинг и заблуда на хората. ама късно е късно е, никой не иска герб вече, писна им на всички от тъпото им "управление", каквото е и това на беливанов в Хасково.
    • Не
      Незапознат
      9 0
      22:02, 20 мар 2017
      Недоволството отдавна е сменено с недоверие.Изгубили сме вяра че това което се прави е за доброто на всички.За съжаление може би е и основателно.Давате за пример Пловдив.Ако вземете София тази сума за същата работа ще е повече.Заплатите каквито и заводи,фирми,компании или частници да ги дават са''СЪОБРАЗЕНИ С РЕГИОНА''.Вижте какви са в града ни включително и от така наречените големи фирми,инвеститори или там както се наричат.На каква работна позиция трябва да си за да вземаш повече от 500-550 лв?Въобще не говоря за по голяма сума.Не че няма които я вземат но са малцинство.Малцинство в производството.Където е останало все още такова.А иначе във бюджетният сектор са по високи.Нямам достатъчни данни за да я изчисля но според мои наблюдения започва от 600-700 и върви нагоре.Това са лекари учители,полицаи,военни и др.Всички те не произвеждат нищо но вземат по високи възнаграждения от постоянно тръбените такива които ще се дават при идването или откриването на някакво производство или завод.Не ме разбирайте погрешно.Не казвам че няма нужда от по горе споменатите.Казвам че баланса между заетите в производството и бюджета е нарушен.Сега се опитва да се възстанови но не заради хората без работа а заради
      възможността придобили някои хора по един или друг начин да използват евтин труд. Тези 520 лв. споменати в първият коментар ако е вярно е точно това.Така че''ако някой търси работа-без работа'' не винаги означава че е мързелив.Просто не вижда смисъл.Точно затова основно младежта избяга.От скрънзълъка и пинтиликя на патроните.Казано по народно му.
  • 4
    Ха
    хасковлия
    16 -6
    14:42, 20 мар 2017
    Да Хасковлия: И аз за това говоря.С политика на корупция,шуробаджанащина и некадърност от страна на герберите и в частност на техния местен ръководител обикновения човек е отблъснат с погнуса и започва мисли за социализЪма и капитализЪма, а това е страшно. Защо ручахме жабетата като заради едно нещастно момченце пак ще се върнем на идходна позиция?
  • 5
    Ма
    Маймун
    6 -8
    15:30, 20 мар 2017
    За кво пък трябва да го избиваш само на политика, когато работните места станат повече от работната ръка, работодателите щат не щат ще трябва да започнат да вдигат заплатите, за да не им дръпнат работниците от другото предприятие. На това му се казво конкуренция.
  • 6
    Ку
    кума лиса
    11 -7
    16:03, 20 мар 2017
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
    Ха
    Хасковлия
    7 -3
    22:33, 20 мар 2017
    В икономиката понятието кла̀стър (клъстър) се отнася до група от взаимосвързани фирми с еднаква стратегическа цел - тука се говори за обединение на търговци, а не на производители! Каква икономита, какво развитие на района - това момченце и хабер си няма за какво става дума - ама е виновен онзи, който му плати да стане депутат! Хасковлии знаят за кого става дума!
  • 8
    Вс
    всезнайко
    3 -1
    11:24, 21 мар 2017
    Ами да това е политиката на ЕС за конкуриране на азиятските стоки , създавайки такива зони с ниско заплатена работна ръка, с цел евентуално да привлече западните фирми да си докарът производственните мощности. Това са тези робски системи дето са създадени в Пакистан,Индия,Китай и др. страни на Азия където колосалните фирми като Адидас, Спалдинг, Найк повечето от производителите на електроника и още много други отрасли ни продават тяхното име на високи цени с низка себестойност . А истинските производители в тези страни общо взето умират от глад. Изводът е че тази перверзна икономическа система ЕС която бе направена за да подобри нашият живот стана нашият робовладелец!!!!
Последни новини