Пустинята Сахара - плод на човешкото влияние

Резултатите от ново проучване сочат, че човешкото влияние може да играе голяма роля в превръщането на Сахара в пустиня. Днес от буйната зеленина отпреди 10 000 години няма и следа, припомня ни ScienceDaily.

В своя труд, публикуван в списанието "Граници на земната наука", д-р Дейвид Райт от Държавния университет в Сеул, оспорва повечето от предишните твърдения, които сочат че Сахара се е преобразила вследствие на промени в орбитата на планетата или природни промени в растителността.

Райт преглежда археологически доказателства за първите следи на животновъдство в региона на Сахара, сравнявайки ги с документация около разпространението на храстовидна растителност - показател за постепенна екологична промяна към пустинни условия.

Разкритията потвърждават теорията му. Преди около 8 000 години в земите около реката Нил започват да се появяват животновъдски общности. Те отиват все по на запад.

Посевите и земеделските култури са имали опустошителен ефект върху екологията на региона. Животните на фермерите се нуждаели от все повече растителност за храна. Слънчевата светлина започнала да се отразява в оголената почва, а това затопляло въздуха в Сахара.

Валежите намалели от затопления въздух, а метеорологичните условия направили така, че растителността постепенно да изчезне. В крайна сметка валежите престанали почти напълно. Това значело край за растителността на Сахара, с изключение на само няколко пустинни растения.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини