Бил Гейтс: ето защо трябва да обложим роботите с данъци

Роботите изместват хората на работните им места. Но Бил Гейтс вярва, че правителствата трябва да обложат с данъци употребата на машините в опит да забавят масовото навлизане на автоматизацията и за да финансират друг вид заетост.

Позицията на Бил Гейтс е изненадваща като се има предвид, че той е най-богатият човек в света, определящ себе си като техно оптимист, собственик на Майкрософт и една от водещите фигури в света на изкуствения интелект.

В интервю за Quartz, Гейтс настоява, че с данъците върху роботите трябва да бъде финансирана други вид заетост – грижите за възрастните и обучението на децата – позиции, за които хората са особено подходящи.

Според него правителствата трябва да стартират програми за пренасочване на работните места, с цел да помогнат на хората с ниски доходи, вместо да разчита на бизнеса.

Идеята не е чисто теоретична: евродепутатите обсъдиха предложение за облагане на собствениците на роботи с данъци, което предвиждаше средствата да бъдат изразходвани за обучение на хора, загубили работата си в резултат на автоматизацията.

Това предложение обаче бе отхвърлено на 16-ти февурари.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини