13 °C

Германия готви солени глоби за фалшиви новини в интернет

Германия започна кампания срещу публикуването на фалшиви новини и клевети в интернет. Страната заплаши с глоби до 50 млн. евро компании като Фейсбук и Туитър за това, че не вземат мерки, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

"Трябва да засилим натиска върху социалните мрежи, така че компаниите да започнат да се отнасят по-сериозно към своята отговорност да не допускат криминално съдържание", коментира министърът на правосъдието Хайко Маас. 

Сред предложенията е на компаниите да се дава срок от 24 часа да отстранят от платформите си материали, оценени като клеветнически и насаждащи омраза, а след изтичането на този срок те да подлежат на глоба.  

Санкциите ще са в размер от 5 млн. евро за физически лица в отговорната компания до 50 млн. евро за самите организации. Предвижда се и на всеки три месеца да се публикува отчет за взетите мерки след постъпили оплаквания.

"Става въпрос за наказуеми деяния и за тях в социалните мрежи не трябва да има повече място, отколкото на улиците", изтъкна министърът. 

Новите правила идват на фона на засилващо се безпокойство от публикуването на фалшиви новини и расистки коментари в социалните мрежи. 

Коментари в сайта

Последни новини