Собствениците на "Кротнев" - неоткриваеми

Не може да бъде открит отговорен за състоянието на сградата на бившото шивашко предприятие „Кротнев“, стана ясно от запитване до ОбА – Първомай. Повод за този въпрос стане само това, че преди месец писахме за изпратено до собствениците предупредително писмо и предписание, а и нещастният случай в Благоевград, където изоставена сграда се срути и уби дете.

В общината има списък с опасни сгради, но официален регистър не се поддържа. Състоянието на обектите и необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и това дали една сграда поради естествено износване или други обстоятелства е станала опасна за здравето и живота на гражданите, негодна за използване и застрашена от самосрутване, създава условия от възникване на пожар и е вредна в санитарно-хигиенно отношение, се установяват с протокол от комисия, назначена от кмета на общината.

Комисията действа служебно или по искане на заинтересованите лица, като събира всички необходими данни за вида и състоянието на строежа и изслушва заинтересованите лица. Въз основа на констатациите, отразени в протокола, комисията предлага на кмета на общината строежът да се поправи, заздрави или да бъде премахнат.

Строежите се поправят, заздравяват или премахват от собствениците за тяхна сметка в срок, определен в заповедта на кмета на общината , издадено въз основа на направения от комисията протокол. Когато строежът създава непосредствена опасност за здравето или живота на гражданите, кметът на общината допуска предварително изпълнение на заповедта. Премахването на строежи се извършва след одобряване на план за управление на строителни отпадъци по чл. 11 от Закона за управление на отпадъците.

Заповедта на кмета се съобщава на заинтересованите лица и може да се обжалва по реда на чл. 215. Точно реда насъобщаването на административния акт(заповед) утежнява процедурата, поради това, че много от собствениците на изоставени строежи са извън държавата или собствеността е на много наследници, които са пръснати в или извън страната.


Точно преди месец parvomai.net писа за рушащата се сграда на бившата фирма „Кротнев“. Тогава получихме уверения, че са взети всички мерки за обезопасяването ѝ, но видим резултат няма. Оказа се, че процедурата е много тромава и е свързана с детективски разследвания,тъй като собствеността на сградата е променена и в момента отново се започва процедура по реда на Чл.195 от ЗУТ..

За постройката „Кротнев“ няма сведения, че има опасност да се срути. Както е известно, от сградата падат парчета мазилка, тухли, стъкла и керемиди, някои от тях попадат в поставените предпазни мрежи, но в същото врем са опасни и за преминаващите, но като конструкция тя е стабилна и няма опасение, че може да се срути.

След като това е установено идва най-трудната част – да бъдат уведомени собствениците. Влизането в чужда собственост може да стане само, ако има ясни доказателства, че собственикът е получил решението.

Оказва се, че докато са течали разговори между Общинска администрация и собствениците – фирма „Алена - Р“ и докато е имало обещания за разрушаване на опасните постройки, собствеността е прехвърлена на друга фирма, със седалище в Лондон. Писмото с предупреждение и предписание сградата да бъде обезопасена е изпатено до упълномощеното лице с адрес в гр.София. Писмото отново е върнато с пояснение, че същото не е потърсено от получателя. „Алена-Р“ е закрита и вече не съществува в търговския регистър.

Не само в случая с „Кротнев“, а и в десетки други случаи на изоставени сгради по селата, най-непреодолимото препятствие е откриването на собственик. Най-често това са хора, които живеят в чужбина и не се интересуват от собствеността си тук.

Можем да поставим предпазна лента и това е единствената ни позволена от закона стъпка – жалват се общинарите.

Според ЗУТ, в нетърпящи отлагане случаи, при констатирана непосредствена опасност за здравето и живота на гражданите, кметът може да разпореди предварително изпълнение на заповедта, но това е свързано само със събарянето на сградата - в случай, че в определения срок сградата не е премахната, но продължава да е опасна за живота и здравето на гражданите. Тогава кметът активира процедурата по премахването й  съгласно чл. 195, ал. 6 от ЗУТ. „Кротнев“ не представлява такава опасност.

За живеещите в близост до рушащите се сгради, остава да се надяват, че докато се върви по законовите стъпки, пострадали няма да има.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хасан
    4 0
    23:18, 14 мар 2017
    Братчеда Белчо ще се оправи бързо с групата.Не трябва и никаква техника...Ще има тухли-единички на промоционални цени за целия град.
Последни новини