Сваляйте мартениците!

Сваляйте мартениците, щъркелът вече е в Първомай. Макар, че точно днес зимата сякаш се опитва да се завърне, в гнездото над Старата баня дойде Предвестника на пролетта.

Тази година щъркели се мяркаха още преди 1 март. В селото с най-много гнезда в общината – Караджлово, те вече са по „домовете си“, а някои от караджаловци се шегуваха, че няма защо да слагат мартеници.

Ако видите първия щъркел за пролетта в полет, според поверието, това означава успех и здраве - ще "фъркаш" сякаш. Ако обаче, е в гнездото си, това може да означава, че работата ти ще се влачи и ще върви бавно.

Сега по традиция трябва да свалите мартениците и да ги скриете под камък с много буболечки, което предвещава плодородна година. Другият вариант е да завържете червенобелите кончета на плодно дръвче. Но в първия случай е възможно „щъркелът“ да ви взема мартеничката и да ви остави паричка под камъка.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Това за щъркела е вярно-инашият щъркел в селото на 10 март по обяд-кацна в гнездото си. Но нещо ужасно покруси селото и за него се жалваме.Преди четири дена неизвестни хора ОТРОВИХА всички кучета в селото и сега сме село без кучета..Те бяха 8 на брой и не бяха бездомни. Сега всеки може свободно дя шъта из селото и домовете и да си вземе онова,което му хареса.След два дена селото бе нападнато от Белки,Златки и лисици от маришките гори и изчезнаха всички кокошки,пилета и яйцата на мътещите, а они гадове свободно се разхождат из дворовете,понеже до сега кучетата ги въпираха и си похапват. с други врабчета. Жалбата ни е до органите на общината ДА ОТКРИЕ ВИНОВНИЦИТЕ И ДА ПОНЕСАТ ЗАГУБИТЕ НА СЕЛОТО ОТ ЗВЕРОВЕТЕ.тОВА НИ Е ЖАЛБАТА!
Последни новини