Българин в екипа, разработил сателит за наблюдение на Земята

Поредният сателит от европейската програма за наблюдение на Земята беше изстрелян тази нощ от космодрума във Френска Гвиана. 1400-килограмовото съоръжение ще обикаля планетата на височина 780 километра в продължение на минимум 7 години, уточняват от Европейската космическа агенция. Сателитът е оборудван с високотехнологична камера, която позволява точни наблюдения и снимки на земната повърхност.


Можем да видим покрива на една къща като точка на екрана. Можем да проследим, примерно, ако има наводнение и да видим къде тече водата, да се укрепи някоя дига”, обясни за НТ Ростислав Русев, който работи в компанията “Airbus Defence and Space”, разработила сателита. Българинът е част от екипа, изградил софтуерната база, на която оперира “Sentinel 2B”.

От 2014 година насам “Sentinel 2B” е петият сателит от общо 20, предвидени в Европейската програма за наблюдение на Земята. Проектът е създаден да събира информация за климатичните промени, природните и човешките бедствия. Всеки от сателитите постоянно предава данни и снимки за състоянието на всяка една точка от планетата. Системата позволява учените да проследяват урагани и наводнения, да наблюдават фронтовете на големи пожари, да следят изригрането на вулкани и дори да следят потока на мигранти.

При обиколките си около Земята сателитите обновяват данните постоянно. Двата спътника “Sentinel 2A” и “Sentinel 2B” например, трябва да обновяват снимките на земната повърхност всеки 5 дни. Така моментната картина на природните бедствията е актуална и позволява учените да правят прогнози.

Събраната от сателитите информация се публикува в портала на програма “Коперник” на Европейската комисия. От там голяма част от нея е публично достъпна.

Източник: http://frognews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини