Защо някои доктори не бързат да отрежат пъпната връв на новороденото

Независимо дали сте рождали или само сте го гледали във филмите, всички знаем, че отрязването на пъпната връв е важен момент, след като бебето се роди. Най-новата препоръка на Американския колеж по акушерство и гинекология, голяма медицинска организация, е лекарите да изчакват преди да завържат и отрежат пъпната връв - най-малко 30 до 60 секунди, след като бебето се роди

Пъпната връв свързва бебето с плацентата - орган, който се развива по време на бременността и се прикрепя към стената на матката, за да се осигури кислород и хранителни вещества на растящия плод, а също така помага за обезвреждане на отпадъците. Когато женара ражда, плацентата излиза, все още свързана с бебето чрез пъпната връв, докато не бъде отрязана.

Забавянето на връзването на пъпната връв при износено бебе повишава нивата на хемоглобина - протеинът, който доставя кислород на червените кръвни клетки. Той също така подобрява нивата на желязото на бебето в първите няколко месеца от живота. Това "може да има благоприятен ефект върху развитието", се казва в становището. ACOG също така отбелязва, че забавеното връзване на пъпа е от полза за недоносените бебета и намалява необходимостта от кръвопреливане, наред с други неща.

Преди да му се отреже пъпа, бебето може да се подсуши и се да бъде покрито за затопляне, да контакт кожа до кожа с майка му (след вагинално раждане), казва ACOG. При раждане със секцио лекар или асистент може да държи бебето през това време.

ACOG не е първата организация, която насърчава забавеното връзване на пъпната връв. Американската академия по педиатрия и Световната здравна организация също препоръчват тази практика. Американският колеж на акушерки дори препоръчва  изчакване  две до пет минути, преди отрязване на пъпната връв.

Джули Лампа, сертифицирана медицинска сестра акушерка в клиниката Майо, казва пред SELF, че акушерките използват забавеното прерязване. "Това е просто не-пиковите период от време след като новороденото е предено на майката", казва тя. И Джейсън Джеймс, медицински директор на FemCare Ob-Gyn в Маями, казва , че практикува забавянето, когато това е възможно. Повечето от практикуващите чакат 60 до 90 секунди, но Джеймс не е сигурен, че точно толкове се чака винаги. "Някои хора чакат, докато се чувстват пулсациите на пъпната връв и това може да отнеме по-близо до две минути", казва той. "Ако имате вагинално раждане и наистина няма нищо спешност, в изчакването на няколко минути не е проблем." Въпреки това, той отбелязва, че има ситуации, когато това не е възможно или препоръчително - когато има необичайно кървене, или майката или бебето се нуждае от медицинска помощ. 

Що се отнася до майките, които раждат чрез цезарово сечение, Джеймс не препоръчва да се чака твърде дълго, защото това може да забави зашиването на матката на жената, което потенциално е риск от инфекция.

Хедър Фрей от държавния университетски Медицински център на Охайо, че забавянето на прекъсването на пъпната връв е с по-отчетлив ефект при недоносени бебета. "Има по-малко доказателства при доносени бебета," казва тя. Фрей казва,че препоръката  има повече смисъл за хората в развиващите се страни. Тя смята, че рисковете са "минимални", макар да не го препоръчва на своите пациенти. "Това е нещо, което трябва да бъде проучено допълнително."

Практиката да се забавя връзването и отрязването на пъпната връв е различна от лотос-раждане, при което пъпната връв на бебето се оставя свързана с плацентата, докато не падне, обикновено няколко дни след раждането. Джеймс счита тази практика за опасна.

В САЩ някои организации вече са приели изчакването преди да се върже пъпчето на новороденото, други - не.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини