13 °C

”Галъп”: 25% от пълнолетните са виждали агресия между деца

Една четвърт от пълнолетните българи са били преки свидетели на агресия между деца и юноши, показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Условно казано, това значи, че близо 1,4 милиона българи са виждали на живо скарвания, тормоз и сбивания между деца и юноши в последните 12 месеца. 

Данните потвърждават тревожната тенденция на агресия сред деца и юноши, която отново стана център на вниманието в последните дни. 

Миналия петък 11-годишно дете почина след инцидент в училище.
Момче ритнало в корема момичето, което му е съученичка, след което тя припада на няколко пъти и накрая издъхва в "Пирогов". 

През изминалата седмица също така стана ясно, че 19-годишен студент по право е задържан за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.
16-годишният  деветокласник в Националната търговско-банкова гимназия беше мъртъв на пейка в Борисовата градина. Момчето бе убито с един удар от нож в областта на сърцето.  

В проучването на "Галъп" мнозинство от 61,1% от хората твърдят още, че в последната една година са попадали на новина, която смятат за фалшива, неотговаряща на истината. Това са близо 3 милиона и 300 хиляди души.

Очевидно темата с т.нар. фалшиви новини се превръща не просто в основен проблем, но и нещо обичайно и очаквано. Това е още един елемент на недоверие в публичната среда, посочват от "Галъп".

Според участниците в проучването реалните проблеми са свързани с пътни настилки, тунели, мостове (88,3% казват, че това е реален проблем, 9,8% - създаден от медиите, а останалите се колебаят), проблемът със санирането (52,6% срещу 38,6%), темата с парите за наука (44,2% на 37,8%), пръстовите отпечатъци (49,1% на 44%).

Като пример за изкуствено създаден проблем хората припознават, например, полета с военен самолет на президента Радев (63,6% казват, е това е въпрос, създаден от медиите, а 27,1% намират това за реален проблем).

Програмата за саниране е добре позната на българите – 90,2% от запитаните твърдят, че са чували за нея. 51,8% от тях смятат, че това е добър начин за обновяване на панелните блокове, 39,9% обаче се съгласяват с крайното твърдение „санирането е голяма кражба“. Високият процент крайни становища показва очевидна обществена тревога, анализират от агенцията.

49,5% от запознатите със санирането смятат, че то не е честно, 30,8% са на обратното мнение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини