Петрол и оръжия: Премиерът на Либия пристига на посещение в Москва

Ръководителят на правителството на националното съгласие на Либия Файез Саррадж пристига утре на официално посещение в Москва, където ще има разговори с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Руският вестник „Известия“ съобщава, че посещението на либийският премиер е свързано с продължаващата в Либия политическа криза и негова цел ще бъде да убеди Москва да участва в урегулирането на конфликта в страната. Според ръководителя на президентската информационна служба Дмитрий Песков, по време на посещението не се предвижда среща с Владимир Путин.

В края на миналия месец зам.министърът на външните работи Михаил Богданов заяви, че запазването на суверенитета и териториялната цялост на Либия е сред външнополитическите приоритети на Русия.

Правителството на националното съгласие в Триполи не се признава от базираната в Тобрук армия на метежния либийски генерал Халифа Хафтар, на когото, по данни в западната преса, през януари при посредничеството на Алжир Русия се е съгласила да предостави оръжие за 2 млрд.долара.

Съгласно английския The Guardian европейската дипломация предприема последни усилия да разубеди Русия да не съдейства на ген.Хафтар да овладее цялата военна власт в Либия. Опасенията на Европа са, че Хафтар може да се присъедини към т.нар. „ос на Путин“ в Близкия Изток, в която вече влизат сирийският президент Башар Асад и президентът на Египет ген.Абдул Фатах Ас-Сиси. В Брюксел смятали, че стремежът на Москва е да сложи ръка върху либийския петрол доказателство за което бил подписаният тия дни в Лондон договор межу „Роснефт“ и Националната нефтена компания на страната за покупка на нефт от Либия.

Според швейцарския Neue Zürcher Zeitung, руският интерес към Хафтар датирал от края на миналата година, когато армията на генерала установи контрол над либийските нефтени пристанища в Средиземно море. През декември ген.Хафтар посетил Москва и взел участие във видеоконференция от борда на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ кай бреговете на Либия. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини