Съдия Здравчев влезе в училище

Изображение 1 от 2

    На 27.02.2017 година съдия Спасимир Здравчев, председател на Районен съд – Първомай, разговаря с учениците от VII и VIII клас на Основно училище „Георги Караславов” – Първомай на тема „Наркотиците – лесен начин да изгубиш свободата си”.

    Инициативата е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

    Лекторът по темата успя да спечели вниманието на присъстващите прогимназисти, като по разбираем и достъпен за тях начин отговори задълбочено и подробно на въпросите що е наркотично вещество, откъде идват и как действат различните видове наркотици, какви са краткосрочните и дългосрочните последици от употребата им за човешкия организъм, кои психоактивни вещества не се причисляват към наркотичните и не се забраняват от закона, но системното им приемане може да доведе до последствия за здравето, сравними с тези на наркотиците.

    Подготвената предварително компютърна презентация онагледи разказа на съдия Здравчев с интересни подробности по темата, а снимки от Интернет на наркомани преди и след употребата на забранените вещества провокираха размисъл у подрастващите струва ли си мимолетно изпитаното удоволствие от дрогата, след като резултатът винаги е опропастен човешки живот.

    Беседата на административния ръководител на Районен съд – Първомай с учениците на Основно училище „Георги Караславов” е четвърта от поредицата планувани срещи с представители на първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. През първия учебен срок децата се запознаха с основните понятия в правото (що е право, на какви области се разделя; що е държава, кои са нейните елементи; какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове) и на разделение на властите според Конституцията на Република България (що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиката, функциите, управлението и структурата на съдебната власт; каква е структурата на съдилищата в Република България). В началото на втория учебен срок разбраха правата и отговорностите си според законите на страната ни.

    На 06.03.2017 година предстои да научат от съдия София Монева какви са мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертва на домашно насилие.

    Инициативата ще приключи на 17 март 2017 година в обявения от Районен съд – Първомай Ден на отворените врати, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина в Съдебната палата.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Юр
      Юрист
      9 -10
      17:00, 28 фев 2017
      Поздравления!
      Най-после да се сетят, че не машинописките трябва да разясняват правото на децата, а хора, които са учили за това. И двамата съдии в Първомай са достойни да бъдат лектори!
    • 2
      До
      до Юриста
      4 -7
      19:16, 28 фев 2017
      Прав си, а тия, дето пишат минусите, като отидат на лекар кой предпочитат да ги лекува - лекаря или санитарката? Коментарът ми не изключва уважението ми към работата на санитарките или машинописките..
    • 3
      По
      Потребител
      8 -2
      21:40, 28 фев 2017
      Все ще има хора, които ще критикуват. Според мен е много добре децата в училище да научат нещо ново, което ще им е полезно. Браво на "машинописката", наречена така от човек, който по подразбиране критикува и не е наясно, и на съдията. Според мен наученото от децата ще им бъде потребно.
    • 4
      Ам
      Амин
      0 0
      08:36, 1 мар 2017
      Децата трябва да имат страх от Бога и да го почитат. Всичко друго е безполезно.
    Последни новини