Юнкер ще настоява за Европа на различни скорости

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер подкрепи вчера оспорваната идея за развитие на ЕС с "различни скорости", предадоха Ройтерс и БТА.

Той каза, че би трябвало да стане по-лесно някои страни членки на ЕС да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да ги следва.

Юнкер съобщи, че другата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати, които припламнаха след гласуването във Великобритания за напускане на ЕС.

Някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна. Други виждат в Брекзит и във възхода на националистически партии знак, че европейците не харесват тази посока.

Вече не може всички да правят едно и също

Юнкер даде да се разбере, че подкрепя първия вариант.

"Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.

"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза 62-годишният люксембургски политик.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други.

Разширяване след 3 години

Председателят на ЕК смята, че Евросъюзът ще се разшири още, но не по-рано от 2020 година, посочва ТАСС.

"Ще се разшири ли ЕС? Да. Но не виждам нито една страна кандидатка, която да бъде готова да се присъедини до 2020 г.", заяви той.

По негово мнение е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия.

"Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини