Проверяват има ли принуда срещу главния секретар на МВР

Прокуратурата образува проверка за престъпление срещу личността по сигнал на освободения главен секретар на МВР Георги Костов, каза Румяна Арнаудова.

Пред журналисти говорителят на главния прокурор потвърди думите на Костов, че на 15 февруари той е подал сигнал до прокуратурата за оказан натиск да напусне поста от страна на служебния вътрешен министър Пламен Узунов.

За това и прокуратурата проверява дали има изнудване, принуда или злоупотреба със служебно положение, както и правомерно ли е освобождаването на Костов. 

Узунов вече е бил извикан да даде обяснения, след него са били привикани и началниците на Инспектората и на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР.

В сигнала Костов посочил още, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъдат изнесени сведения на десет души, които щели да кажат, че са напуснали под натиск именно от него.

Прокуратурата проверява и телефонни разговори, каза Арнаудова, която не изключи възможността още утре да има резултати. Окончателно обаче проверката трябва да приключи в понеделник.

Тази сутрин бившият вече главен секретар разказа, че е бил притискан лично от премиера Огнян Герджиков, който му се обадил същия ден по обяд чрез секретарката си. Това може да се провери, каза Костов.

Засега не е ясно дали и Герджиков ще бъде извикан да дава обяснения.

Междувременно бившият премиер Бойко Борисов заяви, че държавата няма пилот и попита кой е предложил Георги Костов да бъде отстранен. Заради твърденията му от вчера, че БСП имат връзка, лидерът Корнелия Нинова каза, че нямат нищо общо и също искали да знаят кой стои зад смяната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини