Алиев: Нищо не може да спре Южния газов коридор

ТАНАП е станал повратен момент от проекта за Южния газов коридор, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

В Баку се провежда Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. В нея участва и българска делегация начело с енергийният министър Николай Павлов. Делегацията включва и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и държавните газови дружества. 

Алиев е посочил, че в момента са приключени 65% от работата в рамките на проекта ТАНАП, който е съставна част от Южния газов коридор, 80% по проекта Южнокавказки тръбопровод и 35% от работата по Трансадриатическия газопровод, съобщи "Фокус". 

„Нищо не може да попречи на реализацията на Южния газов коридор. Не трябва да се допускат забавяния в реализацията на проекта. Някои могат да се оправдават с екологични проблеми, но в рамките на проекта екологичните норми се съблюдават напълно. Уверен съм в положителния резултата. Още веднъж отбелязвам, че проектът ще бъде реализиран своевременно“, посочи президентът. 

Заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович заяви, че проектът Южен газов коридор има стратегическо значение за ЕС. Той изрази увереност, че проектът ще бъде реализиран своевременно. 

Изразявайки признателност на Азербайджан за провеждането на днешното заседание по проекта той отбеляза, че след предишното заседание е бил постигнат значим прогрес по проекта. 

Шефчович подчерта, че последното посещение на азербайджанския президент Илхам Алиев в Брюксел е било важно, защото е било подписано споразумение между ЕС и Азербайджан и са били проведени плодотворни обсъждания по въпросите на енергийната сигурност. 

Вчера Азербайджан потвърди доставката на 1 млрд. куб. м газ за България от 2018 г. Условието е да бъде изградена газовата връзка с Гърция.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини