Дисни изобретиха стая за безжично зареждане на телефони

Зарядните кабели са примитивни, от години изследователите безуспешно се опитват да открият безжични зарядни.

Но учените от Disney Research най-после намериха решение – цяла стая, която може да зареди безжично до 10 устройства едновременно без нуждата от портове. Всичко, което трябва да направите е да влезете в нея със смартфон в джоба и той ще започне да се зарежда сам.

Тестове извършени в прототипната всекидневна потвърдиха, че тя може да генерира 1 900 вата енергия, с ефективност между 40 и 95 %, в зависимост от местополжението на устройството.

Това е прилично количество енергия, и повече от достатъчно за зареждане на телефон, лампа, вентилатор, дрон или други дребни устройства.

На снимката отгоре е показано как изглежда всекидневната.

Уловката е, че досадната медна тръба в средата не може да се избегне, а стените от пода до тавана трябва да са изработени от специални алуминиеви панели, за да осигуряват постоянен приток на енергия, макар че в бъдеще те биха могли да се заменят с електропроводима боя.

В средата на тръбата са монтирани 15 кондензатора, те се свързани с генератор, намиращ се извън стаята, който произвежда равномерно магнитно поле.

Приемателната бобина, свързана с тръбата резонира на същата честота, като кондензатора, за да захрани устройствата.

Освен смущаващата медна тръба, технологията е изправена и пред други огромни препятствия.

Първата е, че макар безжичното зареждане да е безопасно за хората, според американските насоки за специфичната скорост на абсорбция, хората не бива да се приближават твърде много до медната тръба.

Това означава, че или трябва да се монтират сензори за близост, които да предупреждават, ако човек се приближи до тръбата или да се изобрети друг дизайн, който да държи хората на разстояние.Освен това стаята не би могла да зареди множество устройства едновременно.

Тъй като енергията се съхранява в ограниченото пространство във вътрешността на тръбата, а не се разсейва в околната среда, е невъзможно да се приложи по-голяма мощност. С други думи в стаята могат да се приложат 1 900 вата безжична мощ, но само ако устройствата в нея получават и изразходват 1 900 вата.

Добрите новини са, че на теория мощността на системата може да се променя – това означава, че е възможно да се обособят малки помещения, в които да поставяте устройството си за зареждане или огромни халета за безжично зареждане.

Предвид сегашните ограничения, стаята очевидно не е готова да се появи на пазара – но тя е страхотен начин за разрешаване на проблема със зарядните кабели.

Представете си само никога повече да не ви се налага да излизате от дома си с наполовина зареден телефон, само защото сте забравили за хиляден път да го включите в контакта.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини