Да си купиш мляко от кравефермата... която плава край Ротердам

Трябват ви прясно или кисело мляко, отивате до градското пристанище и си ги купувате от плаваща във водата кравеферма. Този футуристичен кадър ще е нормално ежедневие още следващата година в холандския град Ротердам.

Защото такава плаваща ферма ще построят до декември 2017 г. архитектите от холандската Beladon – компания за проекти на сгради, изграждани във вода – от луксозни хотели до въпросната плаваща ферма. За мотивите зад иновативната идея и детайли по реализацията ни разказва Минке ван Вингерден - един от основателите на компанията зад проекта, доведен почти до финалната права.

"Океан от възможности"

"Можем и трябва да използваме водата около нас. Това е "океан от възможности," започва разказа си Минке ван Вингерден и веднага обяснява как се заражда идеята – мъжът й Петер и главен изпълнителен директор на Beladon е в Ню Йорк, когато там удря ураганът "Санди" и парализира цялото източно крайбрежие, освен всичко друго той вижда как щандовете за храна по магазините там стоят празни с дни. И решава, че се налага да измисли независима и самодостатъчна система, която да осигурява храна при подобни кризи на сушата.

Основната цел е фермата да предоставя локална и чиста храна на жителите на Ротердам и да не зависи от ресурсите и природни бедствия като урагани и бури, зачестяващи напоследък по крайбрежията. Планът е плаващата кравеферма да бъде самодостатъчна система, независима от ресурсите и технологиите "на сушата". Повечето неща – от отглеждането на кравите през добиването на млякото и производството на продуктите до оползотворяване на отпадъците (в това число е и урината от кравите, да) – да се затваря в един естествен кръг, който остава на борда (естествено, когато е възможно, кравите ще слизат на паша на близките поля).

Проектът ще струва 2.5 млн. евро. Финансирането е частно, основно на самата компания, консултират всичко по него с експерти по земеделие и фермери, помага им местно сдружение Uit Je Eigen Stad за храна, отглеждана в града, и организация за млечни иновации Courage.

"В Холандия имаме прясна храна, нямаме много големи градове, но пък имаме натрупан опит в селскостопанската и морската експертиза. Комбинирането им стига до иновативната кръгова ферма за производство на пресни млечни продукти, които да направят пристанищните градове по-устойчиви", обяснява логиката на зародилата се идея архитектът.

На въпроса защо точно крави – едри и тежки животни, които не се гледат лесно, отговорът отново е свързан с добрите традиции при отглеждането им в Холандия. Предприемачите обаче вече планират и подобна ферма за пилета, прасета и зеленчуци.

Към техния модел на кръгова икономика вече има и интерес от различни места по света – Сингапур, Бангладеш, Виетнам, Джакарта, Ню Йорк. Където подобни плаващи ферми може да са ключово решение при наводнения.

Фермата като затворен кръг

Проектът стъпва на основните стълбове на т.нар кръгова икономика, към която холандците са си обещали да преминат изцяло още през 2050 г. Фермата е един от редица стартиращи бизнеси и пилотни проекти, които се развиват "кръгово", а държавата ги толерира и подкрепя.

Причините за тази смела стъпка в бъдещето в Нидерландия са рационални, а стъпките – добре обмисляни. Страната е непосредствено до водата, земята е плодородна, Холандия е вторият по големина износител на хранителни ресурси след САЩ. От друга страна, държавата е изключително гъсто населена и земята не стига. Така холандците са твърде зависими от своите ресурси, както и от последиците от климатичните промени. Прогнозите, че до 2030 г. търсенето на храни се очаква да нарасне с 50% (70% през 2050 г.,) за тях имат жизненоважно значение.

Все повече хора ще живеят в градове край делтата, които се нуждаят от незастроени и зелени площи за жилища, а все по-малко ще е пространството за традиционното производство на храни. "Логично е да използваме водните площи за производство на някои от най-пресните хранителни продукти."

Според създателите този вид "затворена система" ще бъде парадигмата за хранене в градове в един урбанизиран свят с все по-многобройно население.

Не страдат ли кравите от морска болест?

"Страдат ли кравите от морска болест?" е често задаван въпрос, на който Минке отговаря с "не и на тази платформа" с площ 1.200 кв. м, тя ще бъде стабилна и устойчива на силни ветрове и бури.

Общо шестима фермери ще се грижат на борда за 40 крави, очаква се те да произвеждат над 260 литра мляко на ден, което ще бъде пастьоризирано или преработвано в кисело мляко и сирене. Мандрата ще бъде на долния етаж. Животните ще имат нужното пространство (по 15 кв. м за всяка крава), за да се движат свободно. Те ще са разположени на второто ниво на платформата, където ще има и живи дървета. Растенията ще осигуряват сянка за кравите, а слънчеви панели на покрива – енергия за някои процеси на платформата.

Сградата ще е от сравнително лек бетон, с поцинковани стоманени рамки и специален мембранен под, който ще абсорбира и пречиства урината от животните. Друга машина ще събира кравешка тор, с който ще подхранват растенията.

На партерния етаж водата от урината на кравите ще бъде пречиствана и използвана за отглеждане на червена детелина, люцерна и трева под изкуствена светлина за фураж. Торовете ще бъде използвани или изпращана до близката ферма.

Компанията среща съмишленици за идеята в градската ферма Uit Je Айген Stadt (храна от собствения ти град), която цели да възстанови връзката на градските жители с тяхната храна, групата за иновации в млечните продукти Courage, и фонда на пристанището в Ротердам SOFIE. Тези групи се включват с финансирането на проекта и им издействат заедно разрешение за строеж от местната власт.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини